Acasa Politică Ludovic Orban a anunțat planul de măsuri economice și sociale

Ludovic Orban a anunțat planul de măsuri economice și sociale

5 min read
0
0
149

Premierul Ludovic Orban a participat, marți, la Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, unde au fost discuții privind elaborarea unui  plan de măsuri economice și sociale care are ca obiectiv reluarea activității economice și readucerea cât mai rapidă a economiei la nivelul anterior declanșării epidemiei.

Declarații ale prin-ministrului Ludovic Orban:

– Planul de măsuri economice și sociale care are ca obiectiv reluarea activității economice și readucerea cât mai rapidă a economiei la nivelul anterior declanșării epidemiei. Lucrăm la acest plan.

– Acest plan va include mai multe categorii de măsuri. Primul pilon pe care îl gândim – este cel al investițiilor publice. Încercăm să mobilizam toate resursele pe care le avem pentru a putea să finalizăm  marile obiective de infrastructura de transport, energetică, în domeniul educației, sănătății, în agricultură.

– va trebui să identificăm resursele financiare

 Oricâte bune intenții am avea nu putem să aplicam decât acele măsuri pentru care avem resursele necesare.

– inventarierea veniturilor este extrem de importanta pentru ca noi va trebui sa dimensionam acest program în funcție de resursele care le avem dacă inițiem măsuri fără suport financiar riscam să facem un rău mai mare.

– În ceea ce privește susținerea companiilor, este pe circuitul de realizare un program pentru  susținererea companiilor mari și mijlocii.

– De asemenea am identificat resurse financiare în exercițiul financiar 2014- 2020 vom putea mobiliza o suma de până la un miliard pe care o vom putea mobiliza către intreprinderile mici și mijloci.

– folosim instrumentul ajutorului  de stat, dar obiectivul nostru este să-i folosim pentru investiții noi, care fie sunt realizate de actori noi pe piața românească fie în cadrul de dezvoltare a unor companii prezente pe piața noastră

– încercăm să punem la punct un mecanism de susținere a creditelor comerciale, pentru că situația finanțării companiilor din țară este o situație care duce companiile, din cauza faptului că nu se pot finanța prin burse, să se finanțeze doar prin credite comerciale.

– în ceea ce privește măsurile active de susținere a forței de munca.  pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și revin în activitate vom acorda plata unei sume, încă nu am stabilit cât – intre 35 și 45%.

– vom prelungi șomajul tehnic până pe data de 1 iunie, apoi vom menține doar pentru domeniile unde se mențin restricții.

-încercăm să punem la punct un instrument pentru a susține angajarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

– după evaluările noastre sunt 300 de mii de contracte la care se adaugă cei veniți din străinătate. 650 – 700 de mii de oameni care vor fi în căutarea unui loc de muncă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat v…