Acasa Politică Mandatele aleșilor locali, prelungite până la 1 noiembrie. Alegerile ar putea fi la sfârșitul lunii septembrie

Mandatele aleșilor locali, prelungite până la 1 noiembrie. Alegerile ar putea fi la sfârșitul lunii septembrie

3 min read
0
0
106

Senatul a aprobat în regim de urgență prelungirea mandatelor aleșilor locali până la 1 noiembrie. Deși liberalii s-au înțeles cu cei de la PSD asupra datei pentru scrutinul amânat, tot Parlamentul trebuie să spună când cheamă românii la urne. De obicei, data alegerilor era stabilită de Guvern, însă anul acesta calculele au fost date peste cap de judecătorii CCR. În premieră, legea votată de senatori le permite candidaților să își depună dosarele și în format electronic.

Proiectul, votat de 100 de senatori, prevede că data alegerilor locale din acest an se stabilește prin lege organică, de către Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de scrutin.

Actualii primari, consilieri și președinți de Consilii Județene rămân în funcții până cel târziu la 1 noiembrie.

Fără această lege, mandatele edililor nu ar mai fi valabile.

PNL și PSD au convenit că 27 septembrie este cea mai bună zi când românii să fie invitați la urne. Însă data nu o mai stabilește Guvernul, ci aleșii, prin vot.

Liberalii sunt nemulțumiți că lucrurile au fost grăbite, iar USR vrea mai mult timp pentru strângerea de semnături, chiar dacă numărul acestora a scăzut la jumătate pentru acest an.

Bătălia electorală se va da între partidele mari, susțin specialiștii, iar de la masa negocierilor au fost excluși liderii formațiunilor care nu stau foarte bine în sondaje.

Legea ajunge luni în Camera Deputaților, care e for decizional. Apoi va merge la președinte pentru promulgare.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Afacerile de milioane de euro ale senatorului PNL Iulian Dumitrescu

Senatorul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, a avut o ascensiune fulminantă pe scena polit…