Acasa Politică Măsurile luate în noua stare de alertă

Măsurile luate în noua stare de alertă

7 min read
0
0
351

Începând cu data de azi, 17 iunie 2020, se prelungește starea de alertă pentru o perioadă de 30 zile. Hotărârea prin care a fost aprobată prelungirea stării de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial cu Nr. 515 din 16 iunie 2020.

În acest sens au fost dispuse următoarele măsuri necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2:
• Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților:
– Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
– Se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu pe o perioadă de 14 zile pentru persoanele care vin în România din țările care nu fac obiectul excepției carantinării/izolării ( lista cu țările exceptate o găsiți aici http://www.cnscbt.ro/…/1798-lista-zonelor-afectate-val…/file).
– Persoanele care vin în România din una din țările exceptate, dar nu au stat o perioade de cel puțin 14 zile pe teritoriul acelei țări, intră în carantină/izolare la domiciliu.
– Persoanele care fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile într-o țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulative în țări exceptate de la măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.
– Persoanele care nu doresc să își expună familia prin carantina/izolarea la domiciliu pot opta pentru carantină instituționalizată.
– Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu sunt introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și vor suporta cheltuielile cu hrana și cazarea.

 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc :
– Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise.
– Antrenamentele, cantonamentele și competițiile sportive pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrul sănătății.
– Competițiile sportive organizate în aer liber sau în bazine se pot desfășura fără spectatori.
– Activitățile de pregătire fizică a sportivilor profesioniști, legitimați, și/sau de performanță sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minimum 7 m2/persoană.
– Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor tipuri de evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție.
– Spectacolele de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii.
– Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, studiourilor de producție de film și audiovizual, precum și evenimente culturale în aer liber pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății.
– Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrul afacerilor interne.
– Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 6 persoane care nu locuiesc împreună( respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul).
– Evenimentele private în spații închise se pot desfășura cu participarea a maxim 20 de persoane, iar în spațiile deschise cu cel mult 50 de persoane, cu respectarea regulilor de distanțare fizică.
– În interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Premierul Ludovic Orban a declarat că, în privinţa prelungirii stării de alertă, el şi Guvernul au acţionat conform legii şi a adăugat că „aşa-zisa opoziţie, care de fapt deţine o majoritate de moment în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…