Acasa Economic Ministrul Alexe, după controlul de la incineratorul Brazi: Am decis să sesizez organele de cercetare penală – VIDEO

Ministrul Alexe, după controlul de la incineratorul Brazi: Am decis să sesizez organele de cercetare penală – VIDEO

8 min read
0
0
428

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, va trimite către autorităţile de cercetare penală dosarul cu rezultatele Corpului de Control privind situaţia de la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi.

„De la preluarea mandatului de ministru zeci de locuitori din zonă mi-au semnalat situaţia extrem de gravă de la Brazi şi totodată mass media a relatat amplu situaţia surprinsă incognito aici în mai multe rânduri (…) Nu ne jucăm cu viaţa oamenilor, mai ales că statistica poluării şi a afecţiunilor respiratorii este la cote alarmante. În luna decembrie am dispus două controale, unul pe fond, condus de Garda Naţională de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu Bucureşti, la operatorul economic pentru a verifica sesizările şi totodată am trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica dacă în ultimii ani instituţiile din subordinea Ministerului Mediului şi-au făcut treaba cu profesionalism şi şi-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare şi sancţionare a oricăror abateri”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani, operatorul economic a fost vizat, în mai multe rânduri, atât de controale de rutină, cât şi în urma sesizărilor, fiind dispuse sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse şi a conformării instalaţiei, precum şi a nerespectării regimului deşeurilor.
„Deşi avea obligaţia ca deşeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deşeuri. Deşi avea obligaţia de a depozita pe o platformă betonată de 480 mp, deşeurile erau depozitate neconform, pe o suprafaţă neamenajată, de zece ori mai mare, aproximativ 5.000 mp, inclusiv pe sol. Înţeleg din raportul din decembrie al celor de la Garda Naţională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activităţii. Totodată, vreau să vă anunţ că în urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteţi, nu aş dori să le comentez acum, aşteptând să văd cum evoluează dosarul”, a precizat Costel Alexe.
Ministrul de resort a efectuat, joi, un control inopinat la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, unde a verificat situaţia reclamată de către locuitorii din zonă.
Incineratorul este operat de către Eco Burn, ce a intrat pe piaţa românească în anul 2008, conform informaţiilor existente pe site-ul companiei.

„Astăzi, în urma vizitei pe care am făcut-o în teren şi la groapa de gunoi, şi la incinerator, camioanele s-au întors de unde au plecat ieri, ele urmând a intra în acest proces de incinerare aşa cum ar fi trebuit să fie de la început. Acum, când vorbim noi, în mod normal camioanele sunt descărcate în prezenţa comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu pentru a verifica dacă este vorba despre deşeuri periculoase. Evident că acestea trebuie incinerate la Brazi. Am de gând să găsesc o cale prin care să împiedicăm transportul acestor camioane la gropile de gunoi, care în mod normal ar trebui să deservească cetăţenii. Pe acest subiect, în judeţul Prahova în relaţia dintre incinerator şi depozitul de deşeuri municipale nu este prima abatere. Au mai fost cazuri în care s-au dus la groapa de gunoi deşeuri medicale care, în mod normal, ar fi trebuit incinerate. Acest lucru îl vor verifica comisarii Gărzii Naţionale de Mediu în perioada următoare”, a subliniat demnitarul.
Potrivit ministrului de resort, la nivel naţional, există în prezent opt incineratoare în stare de funcţionare. „Cu siguranţă, cred că este loc de mult mai bine în ceea ce înseamnă managementul acestor deşeuri, pentru că la Brazi, de exemplu, cantitatea de deşeuri medicale care intră pe platformă şi ar trebuie incinerate este mult mai mare decât poate duce acest incinerator”, a precizat Costel Alexe.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Un ploieștean a fost înjunghiat în urma unui conflict în trafic

Poliţiştii din Ploieşti cercetează un conflict spontan izbucnit, sâmbătă seara, între doi …