Acasa Cultură Misterul pe care directorul muzeului „Iulia Haşdeu“, Jenica Tabacu, l-a luat cu ea în mormânt

Misterul pe care directorul muzeului „Iulia Haşdeu“, Jenica Tabacu, l-a luat cu ea în mormânt

11 min read
0
0
578

Jenica Tabacu, director al Muzeului „Iulia Haşdeu”, din Câmpina, judeţul Prahova, a fost găsită spânzurată în casă, vineri, familia alertând autorităţile. Poliția a deschis o anchetă ca să descopere motivele pentru care femeia a decis să își pună capăt zilelor. Jenica Tabacu era directorul ”primului templu spiritist din lume”, așa cum era denumită clădirea ridicată de Bogdan Petriceicu Hașdeu, de foarte mulți ani. Trupul neînsuflețit va fi depus la Castelul Hașdeu de luni până miercuri dimineață.

Sunt surse care susțin că femeia avea probleme grave de sănătate, dar doar ancheta autorităților va stabili cauza exactă.

De mai bine de 20 de ani Jenica Tabacu se ocupa de muzeul Iulia Hasdeu din Câmpina, a reușit să îl modernizeze, iar mii de turiști veneau să îl viziteze. În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să păstreze în proprietatea statului Castelul spiritist de la Câmpina, după ce urmaşi ai familiei au revendicat în instanţă valoroasa construcţie.

Jenica Tabacu era atât de pasionată de viața lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, încât în 2006 a devenit doctor magna cum laude în filologie cu tema ”Viața și activitatea lui Hașdeu, între anii 1888-1907.

”Pentru mine, care timp de aproape două decenii m-am dedicat cercetărilor în documentele haședeene, este bine-venită orice impresie bună. Vreau să citez un mesaj pe care Hașdeu la primit în 24 iulie 1892, de la spiritul fratelui său Nicolae – Acesta, corelația între vis și o idee fixată înainte, va fi un bun subiect pentru a începe opera care va înălța numele tău prin cucerirea, nu descoperirea, științifică făcută într-un timp, care precede cu 100 de ani pe cel care ideile tale vor fi discutate și înțelese. Aceste mesaje spiritiste scrise de mâna mediumului, pe coli detașabile, transcrise de Hașdeu, nota cine participă la ședința respectivă. Manuscrisele păstrează în ele foarte multe idei și nu doar de lumea de dincolo, dar și despre comunicarea dintre lumi”, declara Jenica Tabacu, în februarie.

Directorul muzeului ”Iulia Hașdeu” din Câmpina a reușit să afle secretele prin care Iulia Hașdeu reușea să vorbească cu spiritul tatălui său, Bogdan Petriceicu Hașdeu. Tabacu a prezentat într-o ediție a emisiunii ”Voi cu Voicu”, difuzată în februarie 2018, o mică parte din misterele pe care fabulosul castel din Câmpina le ascunde.

”Acest castel a fost construit între anii 1894-1896, de Hașdeu, care asigura pe toată lumea că planurile edificiului i-au fost inspirate de spiritul fiicei defuncte. Într-adevăr, în arhiva muzeului se conservă documente a acestei construcții, care nu mai pune semne de întrebare pentru cei care vin, dimpotrivă e un loc care respiră printr-o poveste fascinantă, aceea a comunicare între tată și fiică. Aici te apropii de Dumnezeu!”, spunea Tabacu.

Jenica Tabacu era căsătorită și avea o fiică de 29 de ani, familia cunoscându-i pasiunea pentru celebrul muzeu, cu tainele lui legate de spiritism, acolo unde foarte mulți spuneau că se petrec fenomene inexplicabile. Iată ce declara în februarie 2018, directoarea Tabacu!

„În dimineața zilei de 4 iulie 2015, ne uitam pe carmerele de supraveghere și am zărit trei globuri luminoase care se tot plimbau printre lucrările expuse într-un demisol al castelului. Inițial am crezut că sunt raze de lumină, dar era întunecat. Colegii mei au intrat pe rând să vadă ce se întâmplă. Globurile erau perfect rotunde și se plimbau în jurul acestor obiecte. Colegii mei nu au văzut nimic, doar camerele au surprins prezența lor acolo. Noi simțim că există ceva, există și semne care apar în anumite situații. Au fost paznici care ne spuneau că în timpul nopții s-a auzit pianul”, a spus atunci Jenica Tabacu, director Muzeul Memorial.

În cadrul muzeului există Castelul Iuliei Hașdeu, construit de B.P.Hașdeu în memoria genialei sale fiice dispărute prematur. Centrul metafizic de la Câmpina, închinat Iuliei de către tatăl ei mason, a fost locul de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hașdeu, după moartea unicei sale fiice, pe care a iubit-o foarte mult.

Moartea Iuliei l-a răvăşit pe scriitorul și academicianul Hașdeu, îndreptându-l spre ocultism. Castelul abundă de simboluri masonice: pe faţada castelului se află „Ochiul Atoatevăzător”, simbol al lui Dumnezeu; plafonul albastru al mormântului şi cupola albastră a castelului au corespondent în simbolistica Acoperământului Lojii și reprezintă bolta cerească; mobilierul reprezenta şi el o legătură cu apartenenţa la masonerie a lui Hasdeu, semnificative fiind scaunele triunghiulare din fier, care aveau o destinaţie ezoterică. „Templul metafizic“ conține şi alte semne oculte: camera obscură, unde aveau loc şedinţele de spiritism, uşa masivă circulară de la intrare, încadrată de două tronuri de piatră, pe care sunt săpate cele şapte reîncarnări importante ale Iuliei, fundaţia castelului turnată în forma unei cruci.

Jenica Tabacu spunea, la fel ca mulți alți vizitatori, că spiritul Iuliei Haşdeu (1869-1888) n-a plecat niciodată de la castelul din Câmpina.

Toți cei care au cunoscut-o, au iubit-o, au apreciat-o și care doresc să-și ia rămas-bun de la Jenica Tabacu pot face acest lucru începând de luni după-amiază (24 decembrie 2018), când trupul neînsuflețit va fi depus la Castelul Iulia Hașdeu și până miercuri dimineață. Luni, Castelul va fi deschis până seara, la ora 22.00; marți de dimineață și până seara la ora menționată, iar miercuri, 26 decembrie, de dimineață și până la ora 11.00, când Jenica Tabacu va pleca pe ultimul drum, spre Cimitirul „Învierea lui Lazăr” din Cartierul Câmpinița, unde va avea loc înmormântarea, la ora 12.00.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…