Acasa Social Multe nereguli semnalate la RASP Ploiești

Multe nereguli semnalate la RASP Ploiești

12 min read
0
0
156

Multe nereguli au fost semnalate în cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești chiar de către o sursă din administrația publică locală, scrie Ziarul Incomod. În primul rând, modificările organigramei precum și ale schemei de salarizare făcute după ce, la sfârșitul lunii ianuarie a.c., conducerea instituției a fost preluată de Zoia Staicu, prin care fondul de salarii a fost majorat.

RASP Ploiești este o instituție subordonată primăriei, având rolul de a monitoriza prestarea serviciilor publice. Obiectul de activitate al R.A.S.P. Ploiești are la bază sarcinile ce revin autorităților publice locale privind cadrul juridic unitar pentru organizarea, monitorizarea și controlul funcționării serviciilor de gospodărie comunală: servicii publice de alimentare cu energie termică, de alimentare cu apă, de canalizare, de colectare si epurarea apelor uzate, de salubrizare, de iluminat public la nivelul municipiului.

În luma martie a.c., primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, a anunțat că RASP este vizat de un control al Primăriei Ploiești, precizând că există discuții cu privire la o posibilă desființare a Regiei și că o viitoare organigramă a Primăriei Ploiești depinde mult și de modul în care vor fi finalizate discuțiile pe tema RASP.

„Am stat un pic pentru că vrem să vedem ce se întâmplă la RASP, după acest audit care va fi scurt, dar foarte clar, cu posibilitatea ca RASP să fie desființat, să meargă către zona de Primărie”, a precizat, la vremea respectivă, Andrei Volosevici.

Directorul al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, Zoia Staicu, lucrează dintotdeauna la stat, fiind în trecut angajată a Poliției Locale. În anul 2012, se transferă la RASP Ploiești pe postul de Șef Birou Dispecerat. Ajunge consilier local din partea PNL în anul 2016, fiind bună prietenă și cu edilul de atunci, Adrian Dobre. Mandatul său a fost controversat, fiind vorba despre o… ușoară incomatibilitate. Juriștii Primăriei Ploiești au decis că nu este nicio problemă, iar Zoia Staicu a rămas consilier local timp de patru ani, votând inclusiv bugetul insituției la care era angajată. Gurile rele și invidioase spun că în vara acestui an, doamna Staicu ar fi primit un frumos cadou constând într-o vacanță în Turcia, la un hotel de 5 stele, normal!

Soțul ei, Cornel Staicu, a fost șef Birou Blocări Auto la SGU Ploiești. Ulterior, postul lui Cornel Staicu a fost suspendat, deh, omul sfințește locul, acesta devenind consilier personal al primarului Andrei Volosevici.

Nepoata Zoiei Staicu a devenit directorul interimar al Direcției Patrimoniu din Primăria Ploiești. Carmen Bucur este fiica surorii directorului RASP Ploiești și conduce direcția care se ocupă cu întreg patrimoniul Ploieștiului. Carmen Bucur a fost abonată la plimbările pe bani publici, făcând parte cam din toate delegațiile Primăriei Ploiești la diverse evenimente internaționale.

Pentru ca familia să fie unită, Alexandra, fiica soților Staicu, este subalterna verișoarei Carmen Bucur la Direcția Patrimoniu. Aceasta a fost angajată în anul 2018 pe un post de consilier în cadrul direcției.

După ce a devenit director, Zoia Staicu și-a mărit salariul cu 25% față de salariul fostului director, prin faptul că și-a introdus în salariu prima pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță. Practic, Zoia Staicu nu mai este condiționată de indicatorii de performanță pentru a lua acea primă.
Pe data de 1 septembrie. Consiliul Local a aprobat noua schemă de salarizare, după ce pe 31 august a aprobat noua organigramă, fără fundamentări clare (n.r. schema de salarizare și organigrama sunt propuse de RASP și votate de Consiliul Local).
Pe scurt, jumătate dintre salarii aproape că s-au dublat, prin introducerea în salarii a sporului de confidențialitate pentru personalul de execuție, a tichetelor de vacanță pentru toată lumea, deși la nivel național nu se mai acordă, primă de Paște, primă de Crăciun și Beneficiu. Ca exemplu, un salariu pentru funcție de execuție a crescut de la 2800 lei/ 3000 lei la 4200/4500 lei net, iar un salariu pentru funcție de conducere a crescut de la 3700/4000 lei la 6800/7200 lei.
Alte nereguli semnalate în cadrul instituției:
1. Instituția are 120 salariați, dintre care aproximativ 60 îndeplinesc îndatoririle Regiei (servicii de specialitate), iar restul monitorizează activitatea acestora (contabilitate, juridic, resurse umane, management, audit, registratura, secretariat);
2. Spre exemplu: există 5 + 1 (casier) oameni angajați la contabilitate. Din cei cinci, doi sunt șefi: Șef Birou Contabilitate și un Contabil Șef;
3. Există trei inspectori de resurse umane + 2 oameni la administrativ în subordinea biroului de Resurse Umane, 4 juriști + 2 oameni la achiziții, 1 secretară, 1 om la registratură (care in 2021 este plătit să dea numere de înregistrare). În companiile mari, la 600 de salariați exista 1 om la contabilitate, 1 om la resurse umane, 1 jurist + 1 om la achiziții.
4. Se practică la nivel de instituție, conducerea cunoscând aceste situații, completarea fictivă a cererilor de concedii, iar la întoarcerea din concedii cererile sunt distruse, practic peroanele în cauză figurând în pontaje că au fost prezente în perioada concediilor;
5. Singurul dosar marcant, “câștigat” de RASP în instanță a fost Hotărârea Curții de Apel, din 02.10.2019, prin care a fost respins recursul formulat de către Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița împotriva RASP și menținerea Hotărârii Tribunalului Prahova de anulare a Autorizațiilor de gospodărire a apelor emise de către aceasta, pentru Stația de Epurare a apelor uzate Ploiești. În rest activitatea Biroului Juridic este ca și inexistentă. Biroul juridic îi asigură doamnei director, din bani proprii, masa de prânz în fiecare zi.
La 31 august 2021 s-a aprobat noua organigramă a RASP Ploiești unde au fost suplimentate posturi în cadrul birourilor “umplutură”: s-a suplimentat cu un post Biroul Financiar Contabil, total 7 poziții la 108 oameni, dintre care 2 șefi, 1 casier și 4 executanți; s-a suplimentat cu un post Compartimentul de achiziții, unde la sfârșitul anului 2020 se punea problema să rămână o singură poziție, începând cu 31 August 2021 sunt prevăzute trei poziții in loc de două, cum erau in organigrama anterioară; s-a suplimentat cu un post (trei în loc de două) în cadrul compartimentului Audit de Calitate; biroul de monitorizare Transport Public a fost transferat in Primărie; în cadrul serviciilor de specialitate, unde este cea mai mare nevoie de oameni, au fost suplimentare doar trei poziții. Practic a fost modificată organigrama, crescând tot numărul personalului TESA, nu al personalului care se ocupa de monitorizarea serviciilor publice.
Alte detalii AICI
Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

La Ploiești, iluminatul public festiv de sărbători va fi aprins marți, 30 noiembrie

Momentul oficial de deschidere a iluminatului public ornamental de sărbători, în municipiu…