Acasa Justiție Nereguli privind controlul IGPR la Serviciul Omoruri

Nereguli privind controlul IGPR la Serviciul Omoruri

10 min read
0
0
103

Corpul de control al prim-ministrului a descoperit nereguli privind felul în care s-au desfășurat controalele dispuse la Serviciul Omoruri din cadrul DGPMB, structură care s-a ocupat de investigarea accidentului în care a decedat polițistul Bogdan Gigină, cel care făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

Potrivit raportului Corpului de control, „la nivelul Direcției Generale al Poliției Municipiului București (DGPMB), ca urmare a întocmirii planului de control tematic de către (…), structurile propuse pentru a fi controlate au fost: Serviciul de Investigare a Criminalității Economice — Biroul Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor, Serviciul Omoruri și Serviciul de Ordine Publică — Biroul Sisteme de Securitate”, se arată în raportul Corpului de control.

În baza planului de control, aprobat de către IGPR, la Serviciul Omoruri din cadrul DGPMB a fost efectuat un control tematic.

„În Nota Raport nr.(…) comisarul șef de poliție, (…) șeful Serviciului Control Intern, a precizat că la stabilirea componenței comisiei de control s-a avut în vedere caracterul specific al controlului tematic dispus și s-a stabilit că majoritatea membrilor comisiei de control să fie specialiști din cadrul Serviciului Structura de Securitate și Direcției de Comunicații și Tehnologia Informației (13 polițiști) și 4 ofițeri din cadrul Direcției Control Intern, în total 17 persoane”, se arată în raport.

Totodată, în aceeași notă se menționează că, după aprobarea planului de control tematic, președintele comisiei de control a procedat la instruirea membrilor comisiei de control cu privire la obiectivele controlului, specificul misiunilor și sarcinilor entităților MAI care urmau a fi controlate, legislația aplicabilă, stabilind ca primele structuri controlate să fie cele de la nivelul DGPMB, având în vedere că unitatea se afla în proxima apropiere a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și nu era necesară o pregătire logistică a deplasării echipei la sediul acesteia.

Astfel, potrivit raportului, în data de 28 ianuarie 2016, la sediul Direcției Control Intern, între președintele comisiei de control tematic și cei 17 membri ai comisiei a fost încheiat un proces-verbal, fără număr de înregistrare, în care a fost consemnat faptul că la data respectivă s-a procedat la efectuarea documentării și instruirii membrilor comisiei de control tematic. În aceeași zi, la ora 12,00, comisia de control tematic s-a deplasat la sediul DGPMB în vederea prezentării reprezentanților structurii evaluate a planului de control tematic, sens în care a fost încheiat un proces-verbal fără număr de înregistrare.

De asemenea, aprobarea, semnare, anunțarea, instruirea, întocmirea procesului verbal, deplasarea și ajungerea la locul controlului s-ar fi făcut în doar patru ore.

„Prin urmare, dispoziția zilnică, emisă de Inspectorul General al Poliției Române, chestor de poliție (…), planul de control tematic, întocmit de comisarul șef de poliție Antonio Cioban, aprobarea planului de control de către inspectorul IGPR și semnarea acestuia de alte 5 persoane cu funcții de conducere în cadrul IGPR, anunțarea, mobilizarea și instruirea membrilor comisiei de control, întocmirea procesului-verbal semnat de toate cele 18 persoane ale comisiei de control, deplasarea și ajungerea la fața locului au avut loc în data de 28 ianuarie 2016, într-un timp relativ scurt, respectiv în intervalul orar 8,00 — 12,00”, se mai arată în raportul Corpului de control.

În urma acestor date, Corpul de control al prim-ministrului a solicitat IGPR o situație a controalelor tematice efectuate de către instituție în perioada 2013 — 2015. Din adresa primită a rezultat că, în acea perioadă, la nivelul IGPR-Direcția de Control Intern, au fost făcute 42 de controale tematice.

„Analizând datele cuprinse în situația mai sus menționată, rezultă următoarele aspecte: numărul maxim al membrilor comisiilor de control formate în vederea efectuării celor 42 de controale tematice nu a depășit numărul de 8 persoane, într-un singur caz comisia a fost formată din 16 persoane, în cele mai multe cazuri comisia a fost formată din 2 sau 4 persoane”, se mai notează în raport.

Mai mult, potrivit sursei citate, în urma verificărilor, în cazul unui singur control tematic, dintre cele 42 efectuate de către Direcția Control Intern din cadrul JGPR, data emiterii Dispoziției Inspectorului General al Poliției Romane coincide cu data prezentării comisiei de control la entitatea controlată.

Totodată, cu aceeași adresă, IGPR a transmis Corpului de control al prim-ministrului o situație a activităților de control desfășurate de Structura de Securitate din cadrul IGPR pe linia protecției informațiilor clasificate și a datelor cu caracter personal, din care rezulta că, „în perioada 2013-2015, Structura de Securitate a efectuat un număr total de 29 controale tematice în cadrul comisiilor formate în vederea efectuării celor 29 de controale tematice, numărul membrilor comisiei de control nu a depășit numărul de 9 persoane, în cele mai multe cazuri comisia a fost formată din 2, 3 sau 4 persoane”.

Pentru niciunul dintre cele 29 de controale tematice efectuate de Structura de Securitate din cadrul IGPR data emiterii Dispoziției Inspectorului General al Poliției Române nu a coincis cu data prezentării comisiei de control la entitatea controlată.

Astfel, Corpul de control a constat că, în perioada 2013-2015, a existat o singură acțiune de control tematic, dintre cele 71 totale, efectuate de către Direcția Control Intern și Structura de Securitate din cadrul IGPR, în care data emiterii Dispoziției Inspectorului General a Poliției Române coincide cu data prezentării comisiei de control la entitatea controlată.

De asemenea, în raport se menționează că pentru efectuarea acțiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structură cu 44 persoane, deși numărul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR — Direcția Control Intern a fost, în general, de 2-4 persoane, existând un singur caz în care numărul acestora a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată avea un efectiv de 102 persoane.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Primarul comunei Valea Călugărească a decedat azi-noapte

Primarul comunei Valea Călugărească, Vasilică Neacșu, a decedat în noaptea de duminică spr…