Acasa Justiție Noi cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță

Noi cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță

11 min read
0
0
213

Trei cereri de audiere prin videoconferință a lui Sebastian Ghiță au fost adresate Ministerului Justiției din Serbia, două dintre acestea fiind formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), iar o alta de Tribunalul Prahova, fostul deputat urmând a fi audiat pe 6 și 8 iunie.

Potrivit unui comunicat de presă emis, miercuri, pe site-ul Ministerului Justiției (MJ), referitor la cererile de asistență judiciară internațională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferință, acestea au fost întocmite de Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Prahova care au solicitat audierea prin videoconferință.

„Situația cererilor de audiere prin videoconferință adresate Ministerului Justiției din Serbia este următoarea: cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție emisă pentru termenul din 17.05.2017, a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia în data de 3.05.2017 (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22.05.2017, când s-a formulat o nouă cerere de asistență având ca obiect audierea prin videoconferință transmisă la data de 18.05.2017 la Ministerul Justiției din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22.05.2017 cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia în data de 25.05.2017 (cererea este în curs de executare). Cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 6.06. 2017, a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia la data de 16.05.2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanțelor competente. Această cerere este în curs de executare”, se arată în comunicat.

Conform documentului, o altă cerere a fost formulată de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie. Aceasta a fost primită, miercuri, la MJ, urmând să fie înaintată Ministerului Justiției din Serbia.

Fostul deputat român Sebastian Ghiță a fost eliberat, vineri, din arestul Poliției de la Belgrad în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de euro, stabilită de magistrații sârbi care au luat în discuție solicitarea avocaților apărării.

Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său.

În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Pe de altă parte, astăzi, apărătorii lui Sebastian Ghiţă au cerut instanţei supreme suspendarea procesului în care omul de afaceri este este judecat pentru dare de mită, spălarea banilor, cumpărare de influenţă şi conducerea fără permis a unui autovehicul, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova, până la extrădarea acestuia din Serbia, însă judecătorii au respins solicitarea şi i-au audiat ca martori, la termenul de miercuri al procesului, pe şefii agenţilor care l-au oprit în trafic pe Ghiţă.

Comunicat de presă cu privire la procedurile de extrădare și de asistență judiciară internațională în materie penală (cereri de audiere prin videoconferință) cu Republica Serbia

Cu privire la procedurile referitoare la extrădarea lui Ghiță Sebastian Aurelian din Republica Serbia, din perspectiva atribuțiilor României ca stat solicitant, informăm următoarele:

Potrivit legii române, competența de a întocmi și transmite cererile de extrădare în numele statului român revine Ministerului Justiției.

Până la data de 21 aprilie 2017 Ministerul Justiției a primit documentele transmise de către instanțele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă.

În urma examinării de regularitate internațională, a fost întocmită cererea de extrădare care, însoțită de întreaga documentație prevăzută de legea română, de instrumentul convențional aplicabil și conformă cu exigențele autorităților sârbe, a fost transmisă Ministerului Justiției din Serbia, care a recepționat documentația la 26 aprilie 2017. Cererea a fost transmisă cu respectarea termenelor prevăzute de legea română și de convenția aplicabilă.

În ce privește soluționarea cererii de extrădare, aceasta se va realiza exclusiv în termenele și conform legislației aplicabile în materie din Republica Serbia.

Referitor la cererile de asistență judiciară internațională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferință, acestea au fost întocmite de către instanțele române care au solicitat audierea prin videoconferință, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Prahova. După verificările prevăzute de lege, efectuate de către Ministerul Justiției, situația cererilor de audiere prin videoconferință adresate Ministerului Justiției din Serbia este următoarea:

Cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție emisă pentru termenul din 17.05.2017, a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia în data de 03. 05. 2017 (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22.05.2017, când s-a formulat o nouă cerere de asistență având ca obiect audierea prin videoconferință transmisă la data de 18.05.2017 la Ministerul Justiției din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22.05.2017 cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia în data de 25. 05. 2017 (cererea este în curs de executare).

Cererea Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 06. 06. 2017, a fost transmisă la Ministerul Justiției din Serbia la data de 16. 05. 2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanțelor competente. Această cerere este în curs de executare.

Cererea Tribunalului PRAHOVA emisă pentru termenul din 08.06.2017 a fost primită la Ministerul Justiției din România la data de 31.05.2017, urmând a fi înaintată, la aceeași dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiție din Serbia.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

PNL a câştigat detașat Primăria Ploieşti cu aproape 60% din voturi. Vezi componența Consiliului Local

Candidatul PNL, Andrei Volosevici, a câştigat Primăria Ploieşti cu aproape 60% din voturil…