Acasa Diverse O casă de acum 2.000 de ani, din Pompei, a fost reconstruită folosind tehnologia 3D – vezi video

O casă de acum 2.000 de ani, din Pompei, a fost reconstruită folosind tehnologia 3D – vezi video

4 min read
0
0
39

Oamenii de știință au folosit tehnologia 3D pentru a reconstrui, în format digital, o casă care a aparținut unor cetățeni înstăriți din vechiul Pompei, demonstrând cum ar fi putut arăta o locuință înainte de erupția vulcanului Vezuviu, din anul 79 d.Hr. Inițiativa face parte din Swedish Pompeii Project, ce a luat naștere în anul 2.000, cu scopul de a documenta în detaliu un cartier întreg, numit ”insulă”, informează Live Science. Acesta include trei proprietăți mari, o tavernă, o spălătorie, o brutărie și mai multe grădini.

Condusă de Anne-Marie Leander Touati, arheolog la Universitatea Lund, echipa de suedezi a folosit metode tradiționale de excavare, dar și tehnici avansate precum scanarea cu ajutorul laserului și drone pentru a reconstrui în format digital cartierul din Roma Antică. Cercetătorii au finalizat acum primele modele 3D demonstrând cum arăta această secțiune înainte ca zona să fie înghițită de un strat gros de cenușă vulcanică.

Folosind noile descoperiri, surse arheologice aduse la lumină de-a lungul vremii, fotografii vechi cu fresce pierdute și desene realizate în secolul XIX ce înfățișează secțiuni din site, oamenii de știință au reconstruit în detaliu casa în care un bărbat pe nume Caecilius Iucundus a trăit alături de familia sa.

Iucundus avea un statut social aflat imediat sub acela al elitei celei mai bogate și cu influență politică în Pompei. Arheologii au unele indicii cu privire la afacerile lui Iucundus datorită tăblițelor din ceară care au fost bine conservate într-un cufăr din lemn aflat în locuință. Multe dintre aceste tăblițe conțin referiri la vânzarea prin licitație a unor proprietăți (inclusiv sclavi) și se pare că bărbatul lucra ca intermediar între vânzător și cumpărător.

Un nou tur video conceput de cercetătorii care lucrează la acest proiect dă viață construcției, înfățișând camera de oaspeți în care probabil că bărbatul își primea partenerii de afaceri dimineața și în care femeile și alte lucrătoare din casă țeseau și își petreceau după-amiezele. Modelul reconstruit prezintă, de asemenea, un altar interior, decorat cu o scenă a unui cutremur care a zguduit Pompeiul cu 17 ani înainte de erupția din 79.

Echipa de cercetători suedezi a făcut și alte descoperiri, cum ar fi un set de trei ferestre intacte, realizate din gips cristalin transparent, găsite într-una dintre prăvălii, se arată pe site-ul universității Lund.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

O persoană a decedat şi alte două au fost rănite după ce o maşină s-a răsturnat în albia râului Prahova

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) o persoană a decedat şi alte două au fo…