Acasa Diverse Pedepse mari pentru ultraj asupra unui polițist

Pedepse mari pentru ultraj asupra unui polițist

5 min read
0
0
159

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune Ministerului Justiţiei, în contextul amendării Codului penal în vigoare, introducerea pedepsei cu închisoarea pentru ultraj şi ultraj judiciar.

Potrivit unei informări a MAI, atât în plan individual, al personalului din structurile de ordine publică, cât şi în plan organizaţional şi instituţional, infracţiunea de ultraj „determină erodarea încrederii şi scăderea respectului faţă de instituţiile de aplicare a legii”.

Reprezentanţii ministerului susţin că a devenit un fapt curent ca intervenţia poliţiştilor sau jandarmilor, în situaţiile în care este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, „să se soldeze cu ameninţări, loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat”.
În baza acestor considerente şi având în vedere că, în semestrul I al acestui an, numărul infracţiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Poliţiei Române a crescut cu peste şapte procente, MAI propune reformularea alineatului (4) al articolului 257 (Ultrajul) din „faptele (…) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate” în „faptele (…) se sancţionează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

În cazul ultrajului judiciar, MAI consideră oportună reformularea alineatului (2) al articolului 279 astfel încât săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, să fie, de asemenea, sancţionată cu „pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate”.

O altă modificare pe care MAI o apreciază ca fiind necesară vizează completarea infracţiunii de omor calificat.

„În cazul uciderii unui poliţist, pedeapsa maximă aplicabilă în prezent este de 15 – 30 de ani, rezultată ca urmare a majorării cu jumătate a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunea de omor. Raportat strict la calitatea de poliţist sau jandarm, persoană învestită cu exerciţiul autorităţii publice, legea nu prevede posibilitatea ca în cazul uciderii sale să fie aplicată pedeapsa detenţiunii pe viaţă. Evidenţiem faptul că în legislaţia penală anterioară exista o asemenea posibilitate (Codul penal din 1968 – art. 176 lit. g)”, au explicat reprezentanţii MAI.

În context, aceştia propun ca la alineatul (1) al articolului 189 (Omorul calificat) să se introducă o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins: ‘împotriva unui judecător, procuror, poliţist, jandarm sau militar, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Un jandarm al Grupării Mobile Ploiești, vizat de ancheta din dosarul privind maşini furate din străinătate

Un subofiţer din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti este vizat de ancheta care se…