Acasa Justiție Polițistă din Prahova, trimisă în judecată după ce a accesat ilegal baza de date

Polițistă din Prahova, trimisă în judecată după ce a accesat ilegal baza de date

5 min read
0
0
410

O poliţistă din judeţul Prahova a fost trimisă în judecată de către procurorii DIICOT din Ploieşti sub acuzaţia de acces ilegal la un sistem informatic. Femeia, care a lucrat ca agent de poliţie în cadrul Secţiei 4 din Ploieşti, a accesat ani la rând baza de date a Poliţiei (DEPABD) pentru a căuta informaţii personale despre soţia şi socrii fratelui său.

Poliţista le-a mărturisit anchetatorilor că a accesat DEPABD (Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date) pentru a afla ziua de naştere a rudelor fratelui său pentru a le trimite mesaje de ”La mulţi ani!”.

Procurorii au o cu totul altă părere şi au arătat că baza de date a IGPR a fost accesată în mod ilegal de poliţistă de 38 de ori, din 2013 şi până în 2017, fără ca persoanele verificate să fie implicate într-o anchetă sau o cercetare care să justifice căutările. Conform legii, un poliţist poate accesa baza de date doar dacă persoanele verificate sunt parte într-o anchetă. Polițista din Prahova a continuat să acceseze baza de date şi după ancheta disciplinară începută.

„Acţiunile sale de interogare a bazei de date vizând datele cu caracter personal ale persoanei vătămate au mai fost motivate şi prin faptul că dorea să verifice ziua de naştere a acesteia pentru a transmite urări, precum şi pe fondul unor vizite pe care urma să i le facă la domiciliu, necunoscând adresa exactă, care îi era necesară comunicării prestatorilor de servicii de taximetrie (…) Necesitatea obţinerii adresei complete o justifică prin faptul că trebuia să ajungă urgent la domiciliul fratelui şi cumnatei (…) Iniţial, a încercat să obţină informaţia legată de adresă prin contactarea telefonică a fratelui şi cumnatei, însă aceştia nu au răspuns apelurilor”, se arată în rechizitoriu, potrivit ziare.com.

I. A. T., poliţista incriminată, a ajuns în situaţa de a fi anchetată de către procurorii DIICOT incitată fiind de către fratele său, şi el inculpat acum în acelaşi dosar. Bărbatul se afla în divorţ şi avea un conflict atât cu fosta soţie, cât şi cu rudele acesteia. Astfel, a profitat de faptul că sora lui este poliţistă şi a rugat-o să-i ofere anumite date personale despre rudele fostei sale soţii.

Polițista nu a intrat în baza de date a IGPR folosind contul şi parola ei, ci a apelat la ajutorul colegilor de serviciu. Mai mult, ea a continuat să intre fără drept în DEPABD, chiar şi după o anchetă disciplinară din acelaşi motiv, potrivit aceleiași publicații.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Percheziții și în Prahova. CERCETAȚI PENTRU ÎNȘELĂCIUNE, EVAZIUNE FISCALĂ ȘI SPĂLARE A BANILOR

În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mur…