Acasa Justiție Primăria din Floreşti, judeţul Prahova, care a chemat SRI în instanţă, a pierdut procesul

Primăria din Floreşti, judeţul Prahova, care a chemat SRI în instanţă, a pierdut procesul

5 min read
0
0
65

Tribunalul Prahova a respins cererea prin care Primăria comunei Floreşti, prin primarul Eugen David, condamnat penal pe fond pentru conflict de interese, solicita instanţei să oblige Serviciul Român de Informații să comunice dacă a întreprins acţiuni care aveau în vedere fapte ale angajaţilor Primăriei.

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocată de pârât prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Comuna Floreşti în contradictoriu cu pârâtul S.R.I., ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs se va depune la Tribunalul Prahova”, este soluţia publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Comuna Floreşti din judeţul Prahova, prin primarul localităţii, Eugen David, cercetat penal şi condamnat în primă instanţă, a dat în judecată Serviciul Român de Informaţii pe motiv că această instituţie nu a răspuns la obiect unei cereri făcute în baza Legii privind liberul acces la informaţii de interes public, cerere prin care angajaţii Primăriei voiau să afle dacă SRI a întreprins „acte şi acţiuni” care îi vizau.

În întâmpinarea depusă la Tribunalul Prahova se arăta că, la începutul lunii aprilie a acestui an, angajaţii Primăriei Floreşti, prin primar, au trimis la SRI o adresă prin care solicitau „furnizarea informaţiilor de interes public cu privire la acte şi acţiuni întreprinse de instituţia SRI în colaborare sau la solicitarea altor instituţii (Parchet General, parchete din subordine) şi care vizează angajaţi ai Primăriei comunei Floreşti, respectiv acele informaţii care nu sunt exceptate de la accesul liber”.

În luna mai a acestui an, SRI a comunicat Primăriei că există o colaborare între această instituţie şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Public.

„Cu toate acestea, SRI a refuzat să comunice datele şi informaţiile solicitate prin adresa nr. 5363/02.04.2018, aspect ce rezultă din cuprinsul adresei 41418/04.05.2018, acest refuz fiind unul nejustificat, deoarece motivarea sa este străină de dispoziţiile legale în vigoare. (…) Pe de altă parte, informaţiile solicitate de angajaţii Primăriei Floreşti nu fac parte din categoria celor ce sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, potrivit art. 12 din lege”, se mai arăta în întâmpinarea depusă la Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Prahova.

Primarul comunei prahovene Floreşti, Eugen Eduard David, aflat la al patrulea mandat, a fost condamnat, în 30 martie, cu câteva zile înainte ca adresa să fie trimisă către SRI, la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare, primind şi interdicţia de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de trei ani. El a fost găsit vinovat pentru mai multe infracţiuni de conflict de interese, după ce a acordat ajutoare de urgenţă unor rude ale sale, de la bugetul primăriei pe care o conduce. Sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…