Acasa Politică Principalele nereguli sesizate de Asociaţia Pro Democraţia în prima zi a referendumului

Principalele nereguli sesizate de Asociaţia Pro Democraţia în prima zi a referendumului

12 min read
0
0
29

Asociaţia Pro Democraţia (APD), organizaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, s-a implicat în observarea referendumului din 6-7 octombrie 2018. APD a mobilizat aproximativ 200 de observatori (observatori fixi şi echipe mobile) în ţară şi străinătate şi a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreaga ţară numărul 0771.620.661 pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.
Până la ora 18:00, considerăm că neregulile cele mai grave sesizate au fost următoarele:
– Un caz de mită electorală în oraşul Huedin, judeţul Cluj, sesizat la poliţie de observatorul APD,
– Mobilizarea cetăţenilor la vot de către primar (com. Singureni, jud Giurgiu) sau preoţi (com. Găureni, jud Iaşi; Stockholm, Suedia),
– Deschiderea cu întârziere a secţiei de vot din Niles, Illinois,SUA,
– Multiple deficienţe administrative în organizarea referendumului (urne nesigilate, lipsa tabelelor informative, etc.),
– Prezenţa pe scară largă a afişajului de încurajare a unei opţiuni la vot în proximitatea secţiilor de votare în Bucureşti, Braşov, Prahova, Suceava, Tulcea, Buzău, Cluj, Timiş, etc., inclusiv tranzitul unor autocare inscripţionate cu acest tip de mesaje.
Neregulile sesizate au fost verificate, iar cele care au putut fi confirmate au fost comunicate către birourile electorale ale secţiilor de votare, birourile electorale judeţene sau chiar către Biroul Electoral Central şi către Inspectoratele de Poliţie Judeţene.
De asemenea, am primit un număr mare de sesizări cu privire la numărul disproporţionat de votanţi înregistraţi pe liste suplimentare în anumite localităţi – Asociaţia Pro Democraţia va monitoriza până la încheierea referendumului evoluţia acestui fenomen în respectivele secţii, dar şi potenţiala apariţie în alte zone din ţară pentru a ne asigura că eventuale nereguli vor fi sesizate autorităţilor.
Neregulile şi fraudele constatate în secţiile de votare de pe tot teritoriul României pot fi sesizate în cursul zilei de astăzi până la ora 22:00, dar şi mâine în intervalul 07:00-22:00 Asociaţiei Pro Democraţia prin intermediul numărului 0771.620.661.

Exemple de situaţii de campanie electorală în ziua votului şi încercări de influenţare a deciziei de vot:
– În localitatea Breaza din judeţul Prahova, au fost reclamate bannere care încurajează prezenţa la vot.
– În Leipzig, alegătorii sunt întâmpinaţi în faţa consulatului şi îi îndrumă către secţiile de votare, în timp ce în interiorul clădirii încă pot fi găsite materiale care promovează familia tradiţională.
– În Giroc, judeţul Timiş, au fost sesizate materiale de propagandă.
– La secţia 134 din Giurgiu au fost reclamate persoane care stau pe strada din faţa secţiei şi cheamă cetăţenii la vot
– La secţiile 45, 46, 47 din Călăraşi, a fost sesizată existenţa unor afişe şi panouri de campanie la intrarea în curtea adiacentă secţiei de votare.
– La secţia 439 din Jebel, judeţul Timiş, s-au înlăturat materiale la solicitarea observatorului.
– În Bucureşti, la secţia 1047 din Sectorul 6, unul dintre observatorii acreditaţi de o altă asociaţie a fost observat stând în faţa secţiilor de votare şi încercând să influenţeze votul celor care intră.

Exemple de vot pe liste suplimentare şi alte nereguli:
– La Spitalul Militar din Focşani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu „votează da” şi întrebau cu cine să voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde să pună ştampila.
– Un observator de la secţia 143 din Piscu, Ciolpani (judeţul Ilfov) a sesizat că un alt observator aparţinând altei organizaţii a încercat să facă presiuni asupra preşedintei secţiei de votare în vederea deplasării urnei mobile la persoanele în vârstă din comună. Preşedinta secţiei de votare a refuzat în mod repetat, precizând că este contrar legii.
– Observatorii au sesizat aglomeraţie la secţia 30 din Iaşi, în incinta Şcolii Primare Gheorghe Asachi, unde au sosit peste 100 de persoane şi au ocupat atât spaţiul din secţia de votare, cât şi holul. Până la ora 13, din totalul de 279 de voturi înregistrate la această secţie, 254 erau pe listele suplimentare.
– Mai multe persoane au ajuns să voteze dintr-o eroare pe listele suplimentare în loc de cele permanente. Pe strada Dimitrie Cantemir din Sectorul 4, există secţii de votare diferite, poziţionate vizavi una de cealaltă, pentru numerele pare/impare. Persoanele din biroul electoral şi-au dat seama doar în jurul orei 11 că la secţia lor sunt doar numerele pare/impare, iar până la acel moment au votat persoane care aveau domiciliul pe strada respectivă, dar nu figurau pe listele permanente din secţia la care au mers. Aceste persoane au fost adăugate pe liste suplimentare. Observatorul a sesizat faptul că mai există situaţii similare în sectorul 4.
– La secţiile de votare nr. 1263 şi 1264 din Sectorul 6 şi la secţia nr. 815 din Sectorul 4, buletinele de vot au fost ştampilate necorespunzător, pe prima pagină, în loc de ultima pagină, fapt care ar fi atras nulitatea acestora. În urma sesizărilor în call center, buletinele au fost ştampilate şi pe ultima pagină.

În Ploieşti, un cetăţean a reclamat că nu a fost lăsat să voteze pe baza paşaportului. Poliţia a deschis un dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot.

„Reamintim că cetăţenii români pot vota în ţară cu paşaportul doar dacă pe paşaport este trecută menţiunea că au domiciliul în altă ţară decât România. Vorbim de paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic. Cetăţenii românii care au domiciliul în România pot vota cu cartea de identitate, buletinul de identitate şi cartea de identitate provizorie”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Tot în Ploieşti, membrii comisiei unei secţii de votare au părăsit secţia cu urna specială fiind însoţiţi de un poliţist local, deşi pentru acest lucru trebuie să fie însoţiţi de personalul Ministerului de Interne. În acest caz se fac acum cercetări pentru nerespectarea regimului urnei speciale.

O altă situaţie specială a fost înregistrată în Prahova, unde o persoană a votat de două ori şa două secţii de votare pentru că şi-a dat seama că prima dată nu a votat aşa cum şi-a dorit. Şi în acest caz se fac cercetări.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Pentru o corectă informare a cetățenilor din Municipiul Ploiești, ROSAL GRUP face următoarele precizări

COMUNICAT În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, în l…