Acasa Cultură Programului Național „România 100 de ani” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Programului Național „România 100 de ani” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

2 min read
0
0
69

Sub egida Programului Național „România 100 de ani”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a organizat, cu patrimoniu muzeal propriu și împrumutat de la reputați colecționari, la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu nr. 10, sala Auditorium, expoziția temporară „În tranșee pentru țară…”.

Expoziția rememorează, pentru publicul iubitor de istorie, încrâncenatele lupte din vara anului 1917 de la Mărășești, Mărăști și Oituz, desfășurate sub deviza „Pe aici nu se trece!”

„Prima victorie adevărată a armatei române” în Primul Război Mondial sau „Verdunul românesc” sunt câteva dintre caracterizările consemnate în istoriografie referitoare la eroica mobilizare a armatei române în Războiul de Reîntregire a Neamului.

Patrimoniul muzeal etalat – fotografii, uniforme, medalii, instrumentar medical, armament, tehnică de transmisie – reconstituirile militare de front, filmele de epocă prezintă vizitatorilor, într-o manieră captivantă, ambianța, spiritul cazon, contextul militar-istoric al idealurilor vremii sintetizate sugestiv de istoricul Nicolae Iorga prin îndemnul „Unitatea națională fă-o în inimi, și de la sine se va scrie pe steag”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…