Acasa Diverse Puțină logică elementară pentru supermarketuri

Puțină logică elementară pentru supermarketuri

3 min read
0
0
84

Cei care au absolvit minimum zece clase, au auzit în mod cert despre propoziția numită „contrara reciprocei”, care intervine în metoda demonstrației prin reducere la absurd. O teoremă directă poate să sune astfel: dacă ai 500 de lei poți să cumperi 100 de Euro. Reciproca acestei teoreme este: dacă poți să cumperi 100 de Euro, ai 500 de lei. Contrara reciprocei sună așa: dacă nu poți să cumperi 100 de Euro, nu ai 500 de lei.

Întotdeauna, directa și contrara reciprocei sunt echivalente, adică ori o afirmi pe prima, ori pe-a doua, e același lucru. Exemple: „dacă ești viu, nu ești mort” (directa) e totuna cu „dacă ești mort, nu ești viu” (contrara reciprocei); „dacă e verde, nu-i roșu” (directa) e același lucru cu „dacă e roșu, nu e verde” (contrara reciprocei); sau „dacă aria unui pătrat este 100, atunci latura lui este 10” (directa) poate fi exprimată astfel: „dacă latura unui pătrat nu e de 10, atunci aria lui nu e de 100”. Se pot da oricâte astfel de exemple. Majoritatea oamenilor folosesc acest principiu în mod curent, fără să știe că e vorba de propoziții directe, reciproce și contrare.

Există cazuri în care folosirea unei afirmații poate să pară în regulă, dar la o analiză logică să se ajungă la ceva absolut fals. Un exemplu cras de astfel de eroare ne este oferit de Kaufland. În goana după imagine, un neșcolarizat de la departamentul lor de marketing s-a gândit că e de mare efect să lanseze sloganul „Dacă e proaspăt, e de la Kaufland”. Luând asta ca propoziție directă și construind contrara reciprocei, ajungem la concluzia că „Dacă nu e de la Kaufland, nu e proaspăt”.

Ceea ce, trebuie să recunoaștem, este o afirmație extrem de gravă, de natură să lezeze imaginea tuturor firmelor care expun și vând produse alimentare. Doar că nu am auzit ca vreo astfel de firmă să protesteze, ceea ce înseamnă un singur lucru: principiile de bază ale logicii elementare le sunt străine și acestora.
Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Percheziţii în Bucureşti şi Prahova, în urma cărora au fost reţinuţi cinci cetăţeni bulgari, acuzaţi de înşelăciune

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat, vineri, mai multe p…