Acasa Social Regulamentul privind acordarea ajutoarelor pentru reducerea producţiei de lapte

Regulamentul privind acordarea ajutoarelor pentru reducerea producţiei de lapte

6 min read
0
0
49

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L242/9.9.2016, s-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producţiei de lapte.

Aceasta a fost stabilită la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro.

Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 şi care se angajează să reducă livrarea cantităţii de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni-perioada de reducere, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul precedent – perioada de referinţă.

Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referinţă.

Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor ataşa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările – facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de reducere şi în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Judeţean APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul/sediul social, direct sau prin poştă.

În cursul săptamanii 12 – 16.09.2016, formularul de cerere de ajutor se găseşte la toate Centrele Judeţene APIA, precum şi la Centrul Municipiului Bucureşti şi de asemenea va fi postat pe site-ul instituţiei : www.apia.org.ro.

Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel:

-21 septembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru prima perioada de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016;

-12 octombrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru a doua perioada de reducere: noiembrie şi decembrie 2016, precum şi ianuarie 2017

-9 noiembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru cea de a treia perioada de reducere: decembrie 2016, ianuarie şi februarie 2017

– 7 decembrie 2016, ora 13:00, ora României, pentru cea de a patra perioada de reducere : ianuarie, februarie şi martie 2017.

Solicitanţii de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepţia solicitanţilor care au depus o cerere pentru prima perioada şi care pot depune o cerere şi pentru cea de a patra perioadă.

După verificarea cererilor de ajutor, cantităţile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ţinând seama de încadrarea în plafonul comunitar al măsurii, se pot acorda autorizaţii pentru cantităţile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă şi plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.

După încheierea perioadei de reducere în termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantităţii autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere.
Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantităţii reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plăteste cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 şi 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puţin de 20% din cantitatea autorizată nu se plăteşte niciun ajutor.

Cursul de schimb prevăzut pentru efectuarea plăţii este de 4.4575 lei/euro.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…