Acasa Economic Salina Slănic va consolida puțul liftului care cobora turiștii în mină

Salina Slănic va consolida puțul liftului care cobora turiștii în mină

5 min read
0
0
52

Salina din Slănic Prahova, care de nouă ani nu mai are un lift pentru vizitatorii minei de sare situată la peste 208 metri adâncime, a finalizat o procedură de achiziţie pentru serviciul de consolidare a puţului ascensorului. Anunţul a fost făcut vineri de către ministrul economiei, Florin Spătaru, în urma unei vizite pe care acesta a făcut-o la salina care ţine de Compania Naţională a Sării Salrom.

„Dimineaţă am avut o discuţie cu managementul local şi cu Primăria oraşului Slănic. S-a finalizat procedura de achiziţie a serviciului de consolidare a puţului acelui lift şi  le-am solicitat ca până la sfârşitul lunii martie să avem o soluţie tehnică pentru un lift care urmează să fie montat după consolidarea puţului”, a anunţat, vineri, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Acesta nu a dat alte date referitoare la procedura de achiziţie sau la serviciile contractate, subliniind doar că „anul 2022 a fost un an bun pentru filiala Salrom de la Slănic Prahova”.
„Au o marjă de profitabilitate de peste 20%, ceea ce este un lucru bun, îmbucurător, dar avem proiecte de investiţii în 2023 care vor fi adoptate de Consiliul de Administraţie, de 10 milioane de euro”, a adăugat Spătaru, referindu-se la salina de la Slănic, Prahova, sucursală a Companiei Naţionale a Sării.
Salina de la Slănic , amplasată la 208 metri sub nivelul solului, a rămas fără lift pentru transportul persoanelor în august 2014, când vechiul lift, care data din anul 1936, s-a prăbuşit în gol peste un metru, în timp ce în el se aflau opt persoane, capacitatea maximă a vechii instalaţii de transport.
De atunci, accesul către mina de vizitare se face prin tunelurile folosite pentru mina de exploatare cu ajutorul unor microbuze.
În aprilie 2018, un microbuz în care se aflau  cetăţeni din Israel s-a răsturnat, în timp ce se îndrepta către intrarea în Salina Slănic. În urma acelui accident, 22 de persoane, între care opt copii, au fost transportate la spital, cu diferite traumatisme. Singurul care a scăpat fără răni a fost şoferul microbuzului.
Mina Unirea (Salina Slănic Prahova), situată la o adâncime de 208m, pe o suprafaţă de 53.000mp, a fost deschisă vizitării după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb, diverse caracteristici mineralogice (structură, textură, mod de cristalizare) şi prin puritatea deosebită a sării.
Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Înnoirea parcului auto și dezvoltarea infrastructurii, printre principalele obiective ale directorului adjunct al TCE Ploiești, Raul Petrescu

După cum știți, Raul Petrescu ocupă postul de director adjunct al Societății Transport Căl…