Acasa Eveniment Șapte autoturisme şi o ambulanţă SMURD implicate într-un accident în lanț, în Prahova

Șapte autoturisme şi o ambulanţă SMURD implicate într-un accident în lanț, în Prahova

11 min read
0
0
175

În contextul avertizărilor hidrometeorologice de Cod Galben şi Portocaliu ce vizează ninsori abundente şi viscol pentru judeţele din sudul şi sud-estul ţării, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate încă de ieri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă care pot interveni în contextul manifestării fenomenelor severe.
Astfel, peste 13.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti sunt la datorie cu peste 5.800 de mijloace tehnice pentru a veni în sprijinul populaţiei. În funcţie de evoluţia vremii, nivelul de mobilizare poate fi ridicat astfel încât să se intervină cu operativitate în orice situaţie.
Conform măsurilor dispuse la şedinţa comandamentului de iarnă care a avut loc joi, 22 martie, la sediul MAI, condusă de ministrul Afacerilor Interne au fost activate Centrele judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei pentru 14 judeţe şi Municipiul Bucureşti, iar în alte 15 judeţe au fost activate grupele operative.
De asemenea, s-a realizat o primă dislocare de echipaje cu mijloace tehnice din judeţele care nu se află sub avertizări, către cele unde se manifestă fenomenele meteorologice de vreme severă (5 autospeciale de tractare, 5 autoşenilate, 3 autofreze şi 3 autospeciale de transport personal şi victime multiple).
La acest moment, a fost închis preventiv şi se acţionează pentru deszăpezire tronsonul Bucureşti – Drajna al Autostrăzii A2.
Pe majoritatea drumurilor naţionale şi judeţene din zonele aflate sub avertizare circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, 8 drumuri judeţene fiind închise. Situaţia stării drumurilor este în dinamică şi este comunicată periodic de către Centrul Infotrafic al Poliţiei Române şi Ministerul Transporturilor.
În ceea ce priveşte traficul maritim şi fluvial – Bara Sulina şi Porturile Midia şi Mangalia sunt închise, iar traficul fluvial se desfăşoară cu restricţie de viteză din cauza creşterii nivelului Fluviului Dunărea.
De asemenea, traficul cu feribotul prin PTF Turnu Măgurele este închis din cauza condiţiilor meteo, iar în PTF Bechet traficul este restricţionat pentru autovehiculele cu masă maximă admisă mai mică de 3,5t, acestea fiind redirecţionate prin PTF Calafat.
Situaţia este centralizată şi monitorizată permanent la Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI, completat cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de fenomenele meteo severe.

În judeţul Prahova, pe DN1, la kilometrul 74, în localitatea Lilieşti, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum s-a produs o tamponare în lanţ în care au fost implicate 8 autovehicule printre care o autospecială SMURD. În aceeaşi zonă s-au ciocnit şi două autotrenuri, traficul rutier fiind blocat din această cauză. Accidentele nu s-au soldat cu victime.

Meteorologii au restrâns, vineri dimineaţa, avertizarea de Cod portocaliu de viscol şi ninsori abundente la zece judeţe din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei plus Capitala.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vineri, între 9:30 – 15:00, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 km/h şi temporar 65 – 70 km/h, viscolind şi local troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.
Judeţele care rămân sub Cod portocaliu până la ora 15:00 sunt: Galaţi, Tulcea, Brăila, Ilfov, Buzău (cea mai mare parte), Prahova (cea mai mare parte), Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. La acestea se adaugă Capitala.
ANM precizează că, între orele orele 15:00 – 20:00, jumătatea de est a Munteniei, Dobrogea şi cea mai mare parte a Moldovei vor intra sub Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi vreme deosebit de rece. În aceste zone ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare ca intensitate. Vântul va mai avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 45 – 55 km/h, temporar de peste 60 km/h în Bărăgan, viscolind şi spulberând zăpada şi diminuând vizibilitatea. În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte.
„Vremea va fi în continuare deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzaţia de frig. În cursul nopţii de vineri spre sâmbăta (23/24 martie) în estul şi în sud-estul ţării vor mai fi intensificări ale vântului, cu 35 – 45 km/h, spulberând zăpada depusă”, precizează meteorologii.
Judeţele care vor intra sub Cod galben începând cu ora 15:00 sunt: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ (parţial), Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa.
În plus, până vineri la ora 15:00 va fi Cod galben de ninsori în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Olteniei şi local în nordul Munteniei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Aici va continua să ningă şi să se depună strat nou de zăpadă. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte, iar vântul va depăşi 60 – 65 km/h, în special pe litoral.Vremea se va menţine deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzaţia de frig.
Codul galben va afecta 17 judeţe, astfel: Constanţa, Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ (parţial), Vrancea, Covasna, Braşov, Argeş, Olt, Sibiu (parţial), Vâlcea (parţial), Hunedoara (parţial), Caraş-Severin (parţial), Gorj (parţial), Prahova (parţial), Buzău (parţial).

Pe DN 1B, între Limita judeţului Prahova şi Buzău (km 47+000 – km 71+000), începând cu ora 09:45 a fost instituită restricţia de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Măsura a fost luată din cauza ninsorii abundente şi a viscolului ce determină vizibilitate redusă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Siret (Vicşani), pe lista proiectelor strategice de investiţii în parteneriat public-privat

Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Siret (Vicşani) va fi trecută pe lista proiec…