Acasa Justiție Sebastian Ghiță, audiat la DIICOT în dosarul Black Cube

Sebastian Ghiță, audiat la DIICOT în dosarul Black Cube

7 min read
0
0
349

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat luni la sediul DIICOT pentru a fi audiat, în calitate de martor, în dosarul Black Cube privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Procurorii verifică dacă în operaţiunea Black Cube a fost spartă adresa secretă a Laurei Kovesi, cucuveauamov@gmail.com şi dacă, astfel, au fost aflate informaţii secrete ale statului român.

„Eu sunt convins că acea operațiune a unei agenții de spionaj străină — Black Cube este în atenția procurorilor DIICOT și pentru că principală țintă a fost doamna Codruța Kovesi. Probabil procurorii verifică dacă acea adresă ascunsă — cucuveauamov, folosită de doamna Kovesi, a fost spartă. Eu știu că doamna Kovesi folosea acea adresă”, a spus Sebastian Ghiță, la intrarea în sediul DIICOT.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Daniel Dragomir, fostul ofiţer SRI arestat în dosarul Black Cube, Ghiţă a spus că Dragomir a lucrat în Serviciu, iar el a fost membru în comisia SRI.

Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv.

Dragomir a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.

Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.

„În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii ‘Tornado’, din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (‘scenarii’), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților)”, potrivit procurorilor DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.

„Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 – 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, precizează procurorii.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionului aterizat forţat pe un câmp

O anchetă a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionu…