Acasa Justiție Sebastian Ghiță își va primi înapoi cauțiunea de 13 milioane de euro, după ce într-un alt dosar marca „Portocală” s-a dovedit că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală

Sebastian Ghiță își va primi înapoi cauțiunea de 13 milioane de euro, după ce într-un alt dosar marca „Portocală” s-a dovedit că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală

9 min read
1
0
389

Sebastian Ghiţă ar putea scăpa de unul dintre dosarele penale care îl vizează, după ce Secţia Specială de anchetare a magistraţilor a retras din nou apelul procurorilor. În urma retragerii apelului de către Secţia specială, urmează ca judecătorii din Completul de 5 să ia act de cerere, astfel că decizia de achitare rămâne definitivă. Măsurile dispuse de SIIJ sunt cât se poate de firești, dacă ținem cont de faptul că cei care au instrumentat dosarul sunt procurorii care acum sunt cercetati penal tocmai pentru modul lor de lucru în aceste dosare.

Este vorba de apelul din dosarul de la ÎCCJ, în care sunt vizaţi Sebastian Ghiţă şi mai mulţi foşti procurori şi şefi de poliţie din Prahova, un dosar „făurit” de neprocurorul Negulescu Mircea, zis „Potocală”, zis „Zdreanță”, pentru cumpărare de influență, folosire de informații nedestinate publicității, dare de mită, șantaj, spălare de bani și conducere fără permis, urmat de o anchetă a procurorilor DNA Ploiești, Cerasela Răileanu și Lucian Onea, zis „Lucică”.

Defilările în cătușe, presiunile pe care le-au făcut asupra persoanelor cercetate în acest dosar, precum și tehnicile demascate prin înregistrari au fost în zadar, întrucât făcătura s-a încheiat cu achitarea la fond a celor cinci inculpați, soluțiile fiind pronunțate de Înalta Curte, în 14 iunie 2018, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) Cod procedură penală – “fapta nu exista” și în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală – “fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Astfel, fostul deputat își va primi înapoi cauțiunea de 13 milioane de euro depusă la începerea urmăririi penale. Completul de 5 judecători neavând ce să mai judece, Ghiță rămâne achitat, iar DNA va trebui să-i returneze cauțiunea de aproape 60 milioane de lei. Și ceilalți inculpați din dosar, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas şi procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti şefi la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, au fost achitați, întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat, în iunie 2018, în primă instanță, pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar, respectiv folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, cumpărare de influenţă, conducere fără permis, şantaj şi spălare de bani. Totodată, ICCJ a decis revocarea mandatului de arestare emis în lipsă la începutul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghiţă, care atunci se afla sub control judiciar în acest dosar, ridicarea sechestrului dispus de magistraţi pe bunurile lui Sebastian Ghiţă şi restituirea cauţiunii de 13 milioane de euro.

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 23 septembrie, după vacanța judecătorească. Acest caz a fost judecat de cinci judecători de la instanța supremă de-a lungul a 11 termene, fiind aproape de final.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţineau procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

One Comment

 1. MărinOmenosu

  16/06/2019 at 17:51

  Cine crede că justiția prahoveană funcționează cu respectarea principiilor de drept, adevăr și echitate.., nu este în deplinătatea facultăților mentale.
  Zeci de astfel de cazuri dovedite și sute ținute la „blat” pentru care primesc „tributul tăcerii”, este imaginea văzută și nevăzută a breslei prahovene.
  Adevărații interlopi se ascund în aceste instituții unde, în loc să respecte spiritul și litera legii, magistrații preferă LEGEA BANILOR NECUVENIȚI prin șantajarea infractorilor „grei” cu dosarele acestora ținute la blat.
  Sper să apuc acea zi când zecile de dosare penale a interlopului Emanoil Savin, vor fi scoase la iveală.., până atunci vă puteți rezerva dreptul de a nu da crezare celor de mai sus.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Colecția Ionescu-Quintus expusă la Teatrul „Toma Caragiu”

Un număr 20 de opere de artă semnate de marii maeștri ai artei românești, parte a colecție…