Acasa Justiție Sebastian Ghiță, urmărit penal pentru noi fapte în dosarul „Ponta – Ghiță – Blair”

Sebastian Ghiță, urmărit penal pentru noi fapte în dosarul „Ponta – Ghiță – Blair”

9 min read
0
0
199

Deputatul Sebastian Ghiță a declarat, marți, la ieșirea din sediul DNA Ploiești, că procurorii anticorupție au extins urmărirea penală în dosarul cunoscut sub numele de „Ponta-Ghiță-Blair” pentru noi fapte.

Potrivit unor surse, Sebastian Ghiță, care era urmărit penal pentru spălare de bani în acest dosar, este cercetat acum și pentru folosirea cu rea credință a creditului societății.

„A fost o extindere a urmăririi penale, chestiuni din astea de campanie electorală, utilizarea banilor în campania electorală”, a delarat deputatul Ghiță, precizând că DNA duce o „operațiune” împotriva clasei politice pentru a ajuta USR-ul să intre în Parlament.

„Eu cred că suntem deja la pasul doi după dosarul domnului Blaga, la pasul doi din operațiunea DNA contra clasei politice, cum să ajutăm USR-ul să intre în Parlament și, după mine, vor urma Victor Ponta mâine, care va fi verificat în legătură cu campania electorală, va urma Traian Băsescu, va urma domnul Tăriceanu și astfel ni se va livra, cu ajutorul Procuraturii, o nouă clasă politică”, a adăugat Ghiță.

La sediul DNA Ploiești s-au mai prezentat, marți, omul de afaceri Ionuț Iordăchescu, cunoscut drept apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și interpus în firmele controlate de acesta din urmă, precum și Sorin Chirilă, vărul soției deputatului, de asemenea interpus al lui Ghiță.

Ionuț Iordăchescu este administratorul legal al firmei SC Media Fantasy, prin care s-a făcut plata către fostul premier britanic, Tony Blair, iar Chirilă este administratorul de fapt al societății.

Reamintim că Victor Ponta este urmărit penal de procurorii în acest dosar pentru folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani. DNA susține că Ponta, în calitate de președinte al PSD, și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida.

„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian”, precizează DNA într-un comunicat.

Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

„În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin (n.r. Tony Blair) să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, spun anchetatorii.

Astfel, Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.000 de euro.

Deputatul Sebastian Ghiță a părăsit, marți, sediul DNA Ploiești având în brațe cutia cu bufnițe despre care spune că a primit-o cadou de la procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în urmă cu mai mulți ani, în cadrul unei vizite pe care aceasta ar fi făcut-o acasă la parlamentar.

„Nu le-au primit, au zis că dânșii sunt unitate autonomă, independentă, și că nu țin legătura cu dna Kovesi ca să poată să îi trimită bufnițele”, a afirmat Ghiță.

Întrebat dacă va renunța la demersul său de a-i returna cadoul șefei DNA, acesta a spus că se mai gândește. „Nu știu, o să mă gândesc. A fost, totuși, un gest, cred eu, cu care am vrut să spun ceva!”, a adăugat parlamentarul.

Sebastian Ghiță a venit, marți, la DNA Ploiești cu o cutie în care avea o pereche de bufnițe aurite despre care spune că i-au fost făcute cadou de Laura Codruța Kovesi.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Dosarul de corupţie al Andreei Cosma, revine la Curtea de Apel Ploieşti

Dosarul în care fosta deputată PSD, Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliulu…