Acasa Justiție Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie are un nou șef

Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie are un nou șef

9 min read
0
0
219

Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) va fi condus, de săptămâna viitoare, de către procurorul Marin Nicolae, delegat vineri în acest sens de către procurorul general Augustin Lazăr, a anunţat vineri seara procurorul şef adjunct al DNA, Călin Nistor.
„Astăzi a fost delegat un procuror şef serviciu din cadrul Structurii Centrale, care va conduce, de luni, Serviciul Teritorial Ploieşti. Este domnul procuror Marin Nicolae, de la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate (infracţiunilor de corupţie – n.r.). A fost delegat de luni (6 august – n.r.) de către procurorul general al României. Doar dumnealui poate delega, are această prerogativă”, a declarat Nistor Călin, la postul B1 TV.
El a menţionat că s-a considerat la nivel de conducere că „e mai bine să meargă” un procuror din structura centrală la acest serviciu teritorial, unde să facă o inventariere a cauzelor aflate în lucru, să dispună şi să propună măsuri.
Procurorul şef adjunct al DNA a opinat că Marin Nicolae este un „profesionist”, un procuror cu mare experienţă, care a avut cazuri complexe în investigaţie, cu soluţii de condamnare.
În altă ordine de idei, Călin Nistor a susţinut că situaţia de la DNA Ploieşti este una care „afectează”, practic, toată activitatea Direcţiei.
„Despre cauza în care este implicat domnul Onea la Parchetul Înaltei Curţi, nu cunosc decât ce a apărut în mass-media şi domnul Onea, ca orice cetăţean al României, trebuie să meargă să răspundă acuzaţiilor. În situaţia în care procurorul va aprecia că sunt suficiente probe, probabil că-l va trimite în judecată sau nu. El este prezumat nevinovat până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive”, a subliniat Călin Nistor.
Pe 27 iulie, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost puşi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a comunica între ei şi cu anumite persoane, de a exercita profesia de procuror şi de a deţine arme.
Parchetul General susţine că, în anul 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu au determinat prin constrângere un martor (Vlad Cosma – n.r.), ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia (Andreea Cosma – n.r.), să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/ liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Parchetul mai arată că, deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, Lucian Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei, drept probe, documentele ticluite.

În 31 ianuarie 2018, procurorul DNA, Marin Nicolae, a dispus soluția de clasare față de toate acuzațiile aduse fostului ministru Ovidiu Silaghi, acuzat de trafic de influență, în baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală – “fapta nu există”. Mai important este că procurorul DNA, Marin Nicolae, confirma faptul că Parchetul lui Kovesi pur și simplu și-a bătut joc de Ovidiu Silaghi, acesta fiind victima unei făcături sinistre, care i-a distrus cariera politică, în condițiile în care, de la declanșarea dosarului, fostul ministru al Transporturilor a dispărut din prim-planul politicii. 

Iată fragmente din Ordonanța de clasare a procurorului DNA, Marin Nicolae, publicată de site-ul juri.ro.

În 19 februarie 2013, Marin Nicolae a oprit, cu doar câteva minute înainte, realizarea unui flagrant în urma căruia Liviu Dragnea, la aceea vreme ministrul dezvoltării și vicepremier, urma să primească documente secrete SRI despre TelDrum fotocopiate dintr-un dosar aflat în sediul DNA. O măsură curioasă, la vremea respectivă, deși, în februarie anul trecut, ofițerul DNA, Dan Manolachi, a dezvăluit conducerii parchetului anticorupție că ar fi fost obligat de procurorul DNA, Marin Nicolae, să dea declarații prin care să îl incrimineze pe președintele PSD, Liviu Dragnea, chiar dacă acestea nu corespundeau realității.

Marin Nicolae provine din secţia a II-a a DNA, secţia de investigare a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Procurorul a fost unul dintre cei care au depus plângeri la Inspecţia Judiciară împotriva Laurei Codruţa Kovesi, alături de Mihaiela Iorga Moraru şi Doru Țuluş, după episodul cu supunerea procurorilor din subordine la testul poligraf.

„Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor”, se arăta, la vremea respectivă, în memoriul trimis de cei trei procurori către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…