Acasa Social Sindicaliștii de la Cartel ALFA încep protestele în toată țara! Duminică, la Ploiești

Sindicaliștii de la Cartel ALFA încep protestele în toată țara! Duminică, la Ploiești

10 min read
0
0
372

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA demarează joi, 14 ianuarie, o amplă serie de proteste, care se vor desfășura, pe etape, în toate județele din țară. Conform sindicaliștilor, decizia de începere a acțiunilor de protest s-a luat ”în urma analizei situației actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunțate de actualul guvern, care dezavantajează profund și preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederație și, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetățenilor”.

Principalele revendicări ale membrilor Cartel Alfa sunt: „un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, o taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei”.

Duminică, 17 ianuarie, caravana Cartel ALFA se va afla la Ploiești. Pichetarea va avea loc în fata Prefecturii Ploiești. La protest vor fi prezenți și reprezentanți ai angajaților din penitenciare, respectiv Sindicatul EQUITAS Târgșor.

Pentru a se putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile Cartel ALFA se vor desfășura etapizat și în cascadă, începând cu 14 ianuarie și până la sfârșitul lunii februarie. Ele cuprind acțiuni de stradă, pichetări ale instituțiilor publice, prefecturilor, Administrației Prezidențiale, Ministerelor Muncii și Finanțelor Publice, sediilor partidelor guvernamentale (PNL, USR PLUS și UDMR), memorii, scrisori, petiții, precum și discuții cu parlamentarii din toate partidele.
Programul acțiunilor sindicale începe cu o Caravană a drepturilor sociale, formată din zece mașini care vor circula pe traseul Baia Mare – Târgu Mureș – Brașov – Ploiești – București. În toate orașele de pe traseu, vor avea loc pichetări ale prefecturilor, cu participarea sindicatelor din zonă.

CNS „Cartel ALFA” consideră că majorarea insuficientă a salariului minim reprezintă un furt din munca lucrătorilor.

„Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. (…) Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului”, se precizează într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

„Deşi proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează şi nu este asumată de actuala coaliţie de guvernare. (…) Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o aşezare echitabilă a salariilor în funcţie de calificări, experienţă şi alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011. Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale şi impozit, faţă de de 2,45% angajator (pe bază de obligaţii internaţionale), distribuirea inechitabilă a creşterii economice: 52% către capital şi cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători”, susţine CNS Cartel Alfa în documentul citat.

Mai concret, motivele care stau la baza acestei decizii sunt:

 1. Politica de austeritate în domeniul salarizării:
  • salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net. În stabilirea acestei modificări arbitrare a salariului minim guvernul a negat propria formulă de calcul, de asemenea ignorând legislația în vigoare;
  • Inghețare a unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE[1], iar în ceea ce privește cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE[2];
  • Înghetarea creșterii pensiilor și lipsa justitței sociale în sistemul de pensii;
 2. Blocarea modificarii actualei legi a dialogului social, L62/2011.
  • Deși proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare.
  • Lipsa posibilitatii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național. Blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale și alinierea salariilor la nivelul salariului minim sau puțin peste, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. În distribuția salariilor din România regăsim 1,6 mil lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este și mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2700 lei brut, valoarea care depăște cu foarte puțin salariul minim). Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o așezare echitabilă a salariilor în funcție de calificări, experiență și alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.
 3. Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale și impozit, față de de 2,45% angajator (pe bază de obligații internaționale),
  distribuirea inechitabilă a creșterii economice: 52% către capital și cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători.
 4. Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din coalitțe, ex.:

– Nerespectarea prevederilor legii cosului minim de trai decent (în declarații și program de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european

– blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept care numeroși angajatori în continuare nu fac modificarea creșterilor salariilor brute.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionului aterizat forţat pe un câmp

O anchetă a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionu…