Acasa Eveniment Tatăl acuzat că şi-a răpit copiii se află sub control judiciar

Tatăl acuzat că şi-a răpit copiii se află sub control judiciar

8 min read
0
0
173

Procurorul Romulus Varga din cadrul Parchetului General, cel care se ocupă de cazul copiilor care ar fi fost răpiţi de tatăl lor, spune că bărbatul invocă existenţa unor hotărâri judecătoreşti emise de instanţele din Grecia care i-ar da dreptul la custodia celor doi copii. Varga afirmă că Parchetul va cere toate hotărârile date de la divorţul părinţilor, urmând să le compare forţa juridică.

Procurorii Parchetului General au decis ca să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, cetăţeanul grec acuzat că şi-a răpit copiii de pe stradă.
Şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, Romulus Varga, a declarat miercuri că analiza acestui caz trebuie făcută „la rece” şi „fără emoţie”, pentru că problemele de cuplu generează de regulă excese din partea ambilor părinţi.
„Orice cauză de acest gen are două componente majore. Prima componentă vizează găsirea şi recuperarea grabnică a copilului care a fost luat samavolnic din mediul lui obişnuit şi, în acest scop, am pus în mişcare cel mai complex mecanism de cooperare instituţională şi apel la ajutorul cetăţenilor. (…) Odată recuperat copilul, trecem la faza următoare, respectiv analiza juridică pe care o facem pentru a decela aspectele pur penale ale cazului. Ştiind copiii în siguranţă, această analiză putem să o facem la rece, responsabil, ţinând în faţa noastră interesul superior al copilului. Anticipăm faptul că, existând elemente de conflict familial în acest caz, lucrurile vor fi mult mai complexe decât păreau la prima analiză – nişte copii luaţi din drumul lor de la şcoală spre casă, şi trebuie să filtrăm acum problemele ce ţin de tensiune de cuplu, care de regulă generează excese şi de regulă excesele vin din ambele părţi”, a explicat Romulus Varga.
Întrebat de jurnalişti dacă tatăl copiilor are o decizie judecătorească în Grecia privind dreptul la custodie, Romulus Varga a afirmat: „Am presupus din primul moment că vom avea un concurs de hotărâri, decizii, din ambele ţări implicate, ca origine a celor doi părinţi. Acesta este unul din motivele pentru care am preluat cauza la Parchetul General, pentru că avem capacitatea instituţională mai bună de a comunica, de a solicita informaţii de la autorităţi străine. Trebuie să cerem toate hotărârile care s-au pronunţat în materia aceasta, din momentul divorţului celor doi părinţi şi până în prezent. Le vom compara forţa juridică, ceea ce nu este uşor de hotărât, dar oricum, sub aspect pur penal, trebuie să fim rezervaţi, să lucrăm fără emoţie, să fim responsabili, motiv pentru care s-a adoptat măsura preventivă a controlului judiciar. (…) Tatăl se apără invocând existenţa unor decizii (judecătoreşti – n.r.)”.
Varga a precizat că viaţa celor doi copii nu a fost în niciun moment în pericol.
Luni, poliţiştii din Prahova au fost sesizaţi de o femeie din localitatea Vărbilău că i-au fost răpiţi cei doi copii, autorul fiind tatăl lor, un cetăţean grec. Din cercetări a reieşit că, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, tatăl nu avea drept de vizită şi ar fi luat copiii, în vârstă de 8 şi 10 ani, de pe stradă.
Cei doi copii au fost depistaţi marţi, împreună cu tatăl lor, în zona Ambasadei Greciei din Bucureşti de către jandarmul aflat în postul de pază.
După mai multe ore de audieri la Parchetul General, procurorii au decis miercuri dimineaţa să îl lase în libertate pe tatăl copiilor, el fiind cercetat sub control judiciar.
Din primele informaţii, părinţii celor doi copii au locuit în Grecia în perioada 2008 – 2013, iar în 2013 mama a venit în România şi a obţinut cetăţenia română pentru copii şi custodie exclusivă asupra minorilor. În anul 2014, tatăl a luat cei doi copii şi a plecat cu ei în Grecia, iar apoi mama a sesizat autorităţile, a mers după ei în Grecia şi i-a adus înapoi în ţară. De asemenea, în 2017 bărbatul a venit în ţară şi a încercat să îi răpească pe copii. El i-a urmărit acasă şi la şcoală, dar mama a alertat atunci poliţiştii şi bărbatul a renunţat.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Poliţiştii vor fi dotați cu mijloace de înregistrare audio-video

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, vineri, că se doreşte ca în scurt ti…