Acasa Cultură Tezaur bizantin, descoperit în Prahova, poate fi văzut la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova

Tezaur bizantin, descoperit în Prahova, poate fi văzut la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova

1 min read
0
0
68

În primăvara anului 2021, un pasionat de istorie a descoperit în zona de sud a județului Prahova un tezaur unic compus din 41 de piese de podoabe și monede bizantine. Cristian Cojanu, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcției Județene pentru Cultură Prahova.
Tezaurul, alcătuit din cercei și monede din metal prețios, ilustrează relațiile dintre populația și structurile de putere din nordul Dunării cu Imperiul Bizantin.

Până la această descoperire, nu se cunoștea în România niciun tezaur similar care să conțină atât piese de podoabă cât și un grup compact de monede din electrum din același tip, emise de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în perioada 1078-1081.
În condițiile în care documentele scrise sunt rare, acest tezaur constituie o sursă importantă pentru reconstituirea istoriei zonei cuprinse între Dunăre și Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.
Tezaurul poate fi văzut la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Înnoirea parcului auto și dezvoltarea infrastructurii, printre principalele obiective ale directorului adjunct al TCE Ploiești, Raul Petrescu

După cum știți, Raul Petrescu ocupă postul de director adjunct al Societății Transport Căl…