Acasa Justiție Tribunalul Prahova cere procurorilor să remedieze neconcordanţele din dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani al lui Theodor Berna

Tribunalul Prahova cere procurorilor să remedieze neconcordanţele din dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani al lui Theodor Berna

6 min read
0
0
164

Magistraţii Tribunalului Prahova, instanţă pe rolul căreia se află dosarul cu un prejudiciu de peste 120 de milioane de euro în care administratorul Tehnologica Radion, Theodor Berna, a fost trimis în judecată alături de alţi inculpaţi persoane fizice şi juridice pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au constatat existenţa unor neconcordanţe în rechizitoriul întocmit de procurori.

Astfel, instanţa le-a cerut procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti să remedieze neregularităţile constatate, anchetatorii urmând să comunice dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Magistraţii arată că există mai multe neconcordanţe între datele prezentate în diverse capitole ale rechizitoriului, acestea referindu-se, printre altele, la forma de participare a unor inculpaţi la săvârşirea unor infracţiuni sau la perioada în care acestea au fost comise.

De asemenea, instanţa arată că lipseşte capitolul privind latura civilă, cu menţionarea pentru fiecare inculpat în parte şi pentru fiecare infracţiune în parte a prejudiciului pretins cauzat, în funcţie de participarea fiecărui inculpat, pentru justificarea încadrării juridice în forma calificată a infracţiunii de evaziune fiscală.

La data de 23 martie 2016, Tribunalul Bucureşti a admis excepţia necompetenţei teritoriale a acestei instanţe în respectiva cauză, declinând competenţa de soluţionare către Tribunalul Prahova. De asemenea, magistraţii de la Bucureşti au dispus sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru soluţionarea conflictului negat de competenţă.

Astfel, instanţa supremă a decis definitiv, la data de 14 aprilie, că soluţionarea cauzei este de competenţa Tribunalului Prahova.

Theodor Berna a fost arestat preventiv la data de 19 august 2014 sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu de peste 120 de milioane de euro.

Trei luni mai târziu, respectiv în noiembrie, Berna a fost trimis în judecată alături de alte şase persoane şi patru societăţi comerciale, între care două controlate de el, respectiv SC Tehnologica Radion SRL şi SC Teloxim Con SRL.

‘Inculpaţii, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, cu scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă’, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Potrivit procurorilor, valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală este în cuantum de 111.007.553 lei şi 395.785.691 lei din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, iar pentru recuperarea acestuia s-a luat măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpatului Berna Theodor, SC Tehnologica Radion SRL şi SC Teloxim Con SRL, mai menţionează sursa citată.

În luna decembrie 2014, Theodor Berna a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior a fost pus sub control judiciar.

Theodor Berna este denunţător în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, acesta din urmă fiind acuzat că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la administratorul companiei Tehnologica Radion.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat v…