Acasa Opinii Tristul gurist Guran intră în politică

Tristul gurist Guran intră în politică

7 min read
0
0
280

Nu o să stau să-i fac o prezentare amplă lui Moise Guran. El e un jurnalist care a ținut aproape mereu cu Opoziția la PSD sau, mai bine zis, la aberațiile guvernării PSD așa cum a fost ea sub Dragnea, Vâlcov și alți infractori social-democrați. Omul a terminat dreptul și, de-a lungul vremii, a avut pozițiile cuiva care înțelege lucrurile și știe ce spune.

Printre altele, Guran i-a sancționat în repetate rânduri pe cei care își abandonau cariera de oameni de presă pentru a intra în politică. În 2015, scria pe contul lui de Facebook:

„Inainte să apară orice fel de sondaje secrete, făcute de nu stiu cine, vă spun doar atât: nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra in politică. E o indecență în sine față de ea (de meserie), față de tine ca profesionist (cel mai des politicienii au fost mediocri în meseria lor de bază) dar este și o trădare față de public. Dacă ești jurnalist și vrei să candidezi undeva, mai bine iei o pauză, cîțiva ani, să nu te mai asocieze lumea cu ceea ce ai facut înainte.”

Nu l-a obligat nimeni pe cunoscutul realizator să facă astfel de afirmații. Asta ar putea însemna că, în 2015, Guran chiar credea ce spune. Poate el chiar simțea o ușoară senzație de vomă când se gândea la jurnaliștii care intrau în politică, de exemplu la domnul colonel Robert Turcescu. Acum, însă, poate că se simte solidar cu ei. Poate-i vine să vomite pe el însuși pentru postarea din 2015, mai știi? Cert e că Moise Guran s-a înscris în USR – și nu ca un om obișnuit, ca mine, ca tine, într-o organizație de sector, unde să activeze și să crească politic. Nu, el a sărit direct în vârful ierarhiei, pe un loc eligibil la parlamentare. Pe modelul mai vechi Cozmin Gușă sau, mai nou, Rareș Bogdan.

Să recapitulăm: un cunoscut jurnalist care scuipa pe jurnaliștii deveniți politicieni, devine el însuși politician. Care poate fi morala acestei întâmplări? Sunt mai multe:

  1. Moralitatea este o „rara avis” în România.
  2. Nu ai cum să crezi ceea ce spune cineva în spațiul public.
  3. Poți susține astăzi absolut orice vrei și, când îți vine bine, o poți întoarce ca la Ploiești, susținând exact contrariul, fără să te scuipe nimeni în obraz.
  4. Aproape toți cei care susțin principii corecte, vizează de fapt să prindă o poziție pe o listă.
  5. Nu există niciun criteriu pe baza căruia să spui: „ăsta e om serios și credibil”.
  6. Nu este fără sens să te întrebi, când cineva devine prea popular, dacă nu cumva în spatele lui sunt serviciile.
  7. Când o persoană publică spune că detestă o categorie de oameni, realitatea e că ea dorește să fie admisă în rândurile acelora
  8. Toate partidele sunt la fel, pentru că folosesc aceleași metode mizerabile de a câștiga voturi.
  9. Politica în sine este o vomă.
  10. Nu avem nicio șansă ca țara noastră să devină vreodată țară europeană.

Toate acestea sunt gânduri care îți vin în chip firesc atunci când afli că Moise Guran, verticalul, independentul, echidistantul, imparțialul, cel căruia jurnaliștii intrați în politică îi făceau silă etc. s-a înscris în USR și va deveni senator sau deputat. Atenție, pe listele partidului despre care scria, acum câteva luni, când USR amenința că nu votează Guvernul Orban: „În niciuna dintre variante USR-ul nu are câștig electoral, așa cum pare să spere deșteptul de Barna și consultanții săi fără minte. Acești oameni nici nu știu să negocieze, dar nici propriul interes nu par să-l înțeleagă. Ce fac ei acum nu înfundă PSD-ul, ci abia îl salvează.”

P.S.: Ați citit ce zice Guran, că pleacă „definitiv” din presă? Haida, de! Și asta e tot pentru proști. Când nu mai merge cu politica, ia să-l vedeți cum reintră în presă.

Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Victorie cu multe goluri pentru MFC Oilfriends Ploiești în amicalul cu Aviatorii Ploiești

Oilfriends Ploiești a susținut joi, 13 august, începând cu ora 19:30, pe terenul 1 din Baz…