Acasa Justiție Un alt dosar „marca Portocală”: Condamnarea pentru luare de mită a fostului director Hidro Prahova a fost anulată

Un alt dosar „marca Portocală”: Condamnarea pentru luare de mită a fostului director Hidro Prahova a fost anulată

14 min read
0
0
126

Dosarul în care fostul director general al Hidro Prahova SA. Dumitru Pantea. a fost condamnat pentru luare de mită în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost retrimis, luni, la DNA pentru continuarea cercetărilor. Aceasta era a doua condamnare dată într-un dosar disjuns din speţa „Herţanu”, după ce, în luna ianuarie 2018, fostul manager al Unităţii de Implementare a Proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” din cadrul SC Hidro Prahova, Ionuţ Ionescu, a fost condamnat la doi şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Confom portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a admis cererea de revizuire formulată de Dumitru Pantea şi a anulat sentinţa prin care fostul director al Hidro Prahova a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită într-o cauză disjunsă din dosarul „Herţanu”.
De asemenea, magistraţii au respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 13.12.2017 în dosarul 229/P/2017 al DNA Ploieşti şi au dispus trimiterea cauzei procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
Decizia pronunţată luni poate fi atacată cu apel.
În data de 3 noiembrie 2020, Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul formulat de Pantea împotriva deciziei de condamnare pronunţate de Tribunalul Prahova şi, rejudecând, a admis în principiu cererea de revizuire a sentinţei, trimiţând dosarul la Tribunalul Prahova pentru rejudecarea cauzei.
Dumitru Pantea, la data faptei director general al Hidro Prahova SA, a fost trimis în judecată în decembrie 2017 de procurorii DNA Ploieşti, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar în care era acuzat de luare de mită şi care este disjuns din dosarul „Herţanu”, în care sunt vizaţi, printre alţii, cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma.
Potrivit DNA, în prezenţa avocatului, Dumitru Pantea a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi şase luni şi interzicerea pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
Procurorii anticorupţie au reţinut în acordul de recunoaştere a vinovăţiei că, în perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, Dumitru Pantea ar fi primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de Gheorghe Boeru, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câştigarea, la o licitaţie, a unui contract cu Hidro Prahova SA de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare lucrări.
„Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin furnizarea de date şi informaţii de la comisia de evaluare a ofertelor şi furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei pentru câştigarea contractului de achiziţie publică, desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor şi punerea la dispoziţia firmei favorizate a răspunsurilor Hidro Prahova SA Ploieşti, la căile de atac formulate de către participanţii nemulţumiţi la licitaţie (informaţii ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – CNSC şi la Curtea de Apel Ploieşti pentru a se menţine decizia de atribuire a contractului)”, preciza DNA.
Ulterior, arătau anchetatorii, întrucât contractul iniţial nu prevedea ca Hidro Prahova SA să realizeze plăţi în avans către firma câştigătoare, Dumitru Pantea ar fi insistat pentru modificarea condiţiilor şi încheierea unui act adiţional în acest sens.

18 decembrie 2017
Nr. 1208/VIII/3

COMUNICAT DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1038 din 10 iunie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

PANTEA DUMITRU, la data faptei director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări” cu SC Hidro Prahova SA.
Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:
– furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,
– desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,
– punerea la dispoziția firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor – C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului).
Ulterior, întrucât contractul inițial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăți în avans către firma câștigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condițiilor de atribuire a contractului de consultanță și încheierea unui act adițional care prevedea plata avansului.

În prezența avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

Inculpatul Pantea Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pantea Dumitru, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul Prahova.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Turistul britanic căutat de salvamontişti a fost găsit spânzurat

Turistul de 42 de ani din Marea Britanie, care a fost dat dispărut de familie, luni dimine…