Acasa Eveniment Un ploieștean a făcut plângere penală împotriva celor care se fac vinovați de procedurile folosite de dispozitivul trupelor speciale de intervenție

Un ploieștean a făcut plângere penală împotriva celor care se fac vinovați de procedurile folosite de dispozitivul trupelor speciale de intervenție

12 min read
0
0
84

Catre :                                            MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

B-dul Libertăţii nr.12, Sector 5 – Bucureşti  – Cod poştal : 050706

Telefon: 021/319.38.33; 021/319.38.56 – Fax: 021/319.38.61 – E-mail: sesizare@mpublic.ro

            In atentia Domnului Procuror General al Romaniei – Augustin Lazar

Catre :

PARCHETUL DE PE LANGA TRIBUNALUL MILITAR TERITORIAL BUCURESTI

Adresa: Str. George Georgescu nr. 3, sector 4, Bucureşti – Tel.: 021.314.84.32;
E-mail: parchetulmilitarteritorial@yahoo.com;

Catre :

PARCHETUL MILITAR PLOIESTI DE PE LANGA TRIBUNALUL MILITAR BUCURESTI

Adresă: Strada Gh. Gr. Cantacuzino 257 – Ploieşti 100507.  Tel. 0244/541.336 Fax: 0244/554.361

Ref.:   Plangere penala impotriva celor care se fac vinovati de procedurile folosite de dispozitivul trupelor speciale de interventie – in reprimarea manifestantilor pasnici, participanti la mitingul « Fara Penali in functii publice », organizat la Bucuresti in data de vineri, 10 august 2018

 Domnule Procuror General,

Subsemnatul, NICOLESCU SORIN-IOAN, domiciliat in mun. Ploiesti, str. ……….. nr. …., bl. …., sc. …., ap. …, jud. Prahova, C.I. seria PX, nr. ______, CNP 1……………………., (tel. : 0722 … …, e-mail : altnicoless@hotmail.com), parte vatamata ca urmare a interventiilor brutale – in forta – a trupelor dispozitivului de represiune fata de  manifestantii pasnici care au participat la Mitingul « # Fara Penali in functii publice », organizat vineri, 10 august 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti, formulez :

Plangere penala pentru abuz in serviciu  a celor care au comandat si gestionat din punct de vedere operativ modul de interventie a fortelor de ordine fata de manifestantii pasnici care au participat la mitingul de protest « # Fara Penali in functii publice », autorizat pentru a se desfasura in Piata Victoriei din Bucuresti, in data de 10 august 2018.

Plangere penala pentru purtare abuziva, constand in insulte, amenintari, loviri si uz de gaze lacrimogene exercitate intens de trupele din cadrul Jandarmeriei Romane fata de cetatenii romani pasnici care au participat la mitingul de protest din data de 10 august 2018.

Am vazut si am fost martor cand, in jurul orelor 21 :30, in zona din stanga de langa gardul de aliniament din fata guvernului, protejat cu cordoane de jandarmi echipati de lupta, cu scuturi si casti de protectie, cu toate ca se pastra o distanta de protectie de cca. 2 m intre manifestanti si jandarmi, au fost lansate jeturi cu substante iritante si lacrimogene nu numai celor din fata, cat si in adancime, jeturile avand o lungime de cca. 10 m.   La intrebarea unui manifestant pasnic, care a ridicat de pe jos un om batran caruia i se aplicase in fata un jet de gaze lacrimogene : « De ce ne gazati ca nu v-am facut nimic ?  Ce-ati avut cu omul asta (pe care l-a ridicat de jos) ?  Vreau sa vorbesc cu  comandantul dispozitivului !  Cineva va raspunde de ce se intampla aici ! Sunt avocat … ».

Raspunsul jandarmului a fost lansarea unui jet puternic de spray lacrimogen tintit chiar pe fata avocatului, ricosand si in fata noastra !… Si aceasta s-a executat chiar atunci cand s-a recomandat ca este avocat, fiind o actiune deliberata si nicidecum accidentala !

M-am retras impreuna cu un coleg intr-o zona mai luminata, inspre Muzeul Antipa, pe care am considerat-o mai protejata, dar si aici erau gaze, fiind nevoiti sa ne indreptam inspre  Strada Buzesti, pentru a ma intalni cu familia mea (sotia si fetita mea), loc stabilit pentru intalnire la ora 22 :oo – de unde urma sa plecam spre Gara de Nord, la trenul de 22 :40 – spre Ploiesti-Sud.

Precizez ca la ora 21 :50 – la intrarea pe Calea Buzesti am fost bombardati cu totii, cei care ne indreptam spre intrarea in Strada Buzesti, cu petarde si cartuse lacrimogene, producandu-ne mari suferinte.  Cadeau de sus substante albe, care fumegau, afectand si un echipaj de Politie – un barbat si o femeie – aflati langa masina de salvare SMURD de la intrarea pe strada Buzesti.  Femeia-politist a cazut langa masina salvarii, iar soferul nu voia sa deschida usile pe motiv ca sa nu intre gazele. Le-am spus asistentilor sau doctorilor ca e o colega de-a lor, politista, cazuta in spate, dar tot nu au iesit sa ii dea un ajutor, ci au intors masina mergand pe str. Buzesti, foarte aglomerata intrucat unii fugeau spre gara, iar altii se intorceau spre Piata Victoriei dupa colegii lor…

Am varsat spume de pe balustrada pasajului Victoria peste masinile parasite si blocate in trafic, pe o singura banda, captand un aer mai curat din curentul de sub podul pasajului…

Consider ca interventia brutala a Jandarmeriei impotriva manifestantilor pasnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018, desfasurat in Piata Victoriei din Bucuresti – constituie o incalcare clara si grava a dispozitiilor legii care guverneaza functionarea Jandarmeriei Romane – Legea nr. 550/2004.

S-au incalcat principiile constitutionale privind libertatea intrunirilor si libertatea de exprimare, intrunindu-se in acelasi timp elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu si purtare abuziva.

Acest comportament provocatoriu exercitat de o institutie de forta a statului roman nu mai poate fi inca o data tolerat, pentru ca este incompatibil pricipiilor unui Stat de Drept European, fapt pentru care solicit tragerea la raspundere penala a tuturor celor care se fac vinovati de provocarea acestor evenimente cu impact negativ semnificativ in mass-media europeana.

SOLICIT si imi justific interesul pentru a afla tipul de materiale folosite efectiv la actiunea de reprimare din 10 august 2018, respectiv ce fel de gaze lacrimogene si substante chimice s-au folosit, ce fel de grenade, cartuse reactive cu incarcaturi lacrimogene,  neuroleptice sau paralizante – ce efecte au aceste substante pe scurta si lunga durata, ce alte complicatii sunt specifice expunerii de lunga durata, ca urmare a lansarilor si bombardarilor intensive in zonele interioare si adiacente locului desfasurarii manifestatiei s.m.a.

Totodata vreau sa cunosc masurile luate la nivelul Jandarmeriei ca urmare a actiunilor de o violenta fara precedent intreprinse de jandarmii participanti la actiunea din 10 august 2018 si solicit sa se verifice legalitatea conceperii si aplicarii Planului de interventie al Inspectorului general al Jandarmeriei in vederea mitingului organizat pe data de 10 august 2018 in Piata Victoriei din Bucuresti, precum si cine a dat aprobarea aplicarii acestui Plan.

In sprijinul instrumentarii cauzei si pentru conformitate – anexez la prezenta un set de foto-documente, fotografii si filme-video executate cu aparatul meu de fotografiat, extrase de presa, foto-copie dupa C.I. a subsemnatului – toate acestea fiind prezentate anexat, in format electronic – pe un DVD verificat, precum si cu precizarea ca am martori care au fost alaturi de mine si care au avut de suferit in urma agresiunii trupelor de represiune impotriva manifestantilor de la mitingul organizat in data de 10 august 2018 – Piata Victoriei – Bucuresti.

Nota: – In urma expunerii la gazele lacrimogene-iritante am avut timp de 3 zile o iritatie la ochi, asa cum se poate constata in fotografiile de pe DVD-ul anexat. – Substantele albe cu care am fost bombardati, fumegau si dupa ce le udam cu apa, se reaprindeau ! Prin atacurile fizice si chimice la care am fost supusi, am fost traumatizati fizic si psihic, iar viata mea si a familiei mele au fost puse in pericol !

Cu respect,

ing.-econ. Sorin-Ioan Nicolescu

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Percheziţii în Bucureşti şi Prahova, în urma cărora au fost reţinuţi cinci cetăţeni bulgari, acuzaţi de înşelăciune

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat, vineri, mai multe p…