Acasa Eveniment Un pod de piatră de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, care făcea legătura între localitățile Câmpina și Bănești, s-a dărâmat

Un pod de piatră de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, care făcea legătura între localitățile Câmpina și Bănești, s-a dărâmat

6 min read
0
0
208

Un pod de piatră peste râul Doftana, construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost luat de ape. Podul, care făcea legătura între localitățile Câmpina și Bănești din județul Prahova, nu mai era funcțional din 2014. Un localnic dă vina pe autorități, care au decis golirea Barajului Paltinu, iar debitul mărit al râului ar fi dărâmat podul.

Pe YouTube a fost postat un video în care se vede podul prăbușit în albia râului.

De câteva zile, cei de la Barajul Paltinu au mărit debitul râului Doftana, iar acesta a erodat picioarele podului, iar astăzi s-a prăbușit. S-a auzit o bubuitură foarte mare, ca de cutremur. Păcat de acest monument istoric că dispare…”, a scris Gica Dieac, un fost cadru didactic din Bănești, care a filmat imaginile, potrivit publicației Observatorul Prahovean.

Podul a fost construit în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și dat în folosință în anul 1864.

În toamna anului trecut, a fost dată în folosinţă o pasarelă metalică realizată chiar în apropierea vechiului pod, astfel că legătura între cele două localităţi este în continuare asigurată.

De altfel, Podul lui Cuza era închis de mai mulţi ani circulaţiei.

„O pasarelă peste râul Doftana, destinată locuitorilor navetişti din comuna Băneşti şi din municipiul Câmpina, va fi dată în curând în folosinţă. Aflată chiar lângă podul de piatră construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza peste cursul aceluiaşi râu, pasarela are structură metalică, cu stâlpi de susţinere turnaţi la 12 metri adâncime în albia râului. Pentru că legătura dintre cele două localităţi, pe ruta respectivă, s-a întrerupt odată cu prăbuşirea parţială a Podului lui Cuza, am sprijinit crearea unei noi structuri, prin fonduri alocate de la Consiliul Judeţean Prahova, în cadrul unui parteneriat cu autorităţile din Băneşti şi Câmpina. Astfel, prin asocierea dintre Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Local Băneşti şi Consiliul Local Câmpina, lucrările începute în toamnă la puntea pietonală de peste râul Doftana se apropie final. Valoarea totală a acestui obiectiv a fost de 1.512.341 lei fără TVA, iar contribuţia Consiliului Judeţean Prahova s-a ridicat la 500.000 de lei”, preciza, în luna mai a anului trecut, preşedintele CJ de la acea vreme, Bogdan Toader.

Podul a intrat în patrimoniul public al Câmpinei în anul 1874 și nu este clasificat în categoria monumentelor istorice sau de arhitectură, nu este inventariat în lista monumentelor istorice din județul Prahova înscrise în patrimoniul cultural național, scrie site-ul local CâmpinaTV.

pod surpat
Foto: Obervatorul Prahovean
baraj paltinu
Anunțul de evacuare suplimentară a apei din Barajul Paltinu. Sursa: Facebook

Editor : B.P.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Turistul britanic căutat de salvamontişti a fost găsit spânzurat

Turistul de 42 de ani din Marea Britanie, care a fost dat dispărut de familie, luni dimine…