Acasa Social Un proiect guvernamental propune decontarea cu 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină din cauza COVID-19

Un proiect guvernamental propune decontarea cu 300 de lei pe zi pentru fiecare om în carantină din cauza COVID-19

9 min read
0
0
213

Ministerul Sănătăţii (MS) va fi suplimentat cu 42 de milioane de lei ca să asigure transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei, în contextul evoluţiei COVID-19 în ţara noastră. Ministerul de resort a luat în calcul un scenariu în care 10.000 de oameni vor fi carantinaţi din cauza noului coronavirus. Pentru două săptămâni de carantină statul decontează 4.200 de lei pentru fiecare om carantinat, se arată într-un proiect de HG pus în dezbatere publică de MS. 

Ministerul Sănătăţii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care stabileşte tipul cheltuielilor decontate pentru oamenii carantinaţi din cauza COVID-19 şi nivelul acestora, precum şi modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani.

Este vorba despre HG privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în Bugetul de Stat pentru 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).

Bugetul Ministerului Sănătăţii se suplimentează cu 42 de milioane de lei, în anul 2020, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Cu aceşti bani se vor asigura transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pentru carantină. MS a stabilit suma antemenţionată luând în calcul scenariul în care 10.000 de oameni vor avea nevoie de carantină pe o perioadă de două săptămâni.

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minime: accesul în incintă să fie controlat; să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule; să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor; să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie; să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie; să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu; să aibă acces la internet; să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate; să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase.

În spațiile pentru carantină trebuie să se asigure tratamentele necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curaţenie, lenjerie (minimum două rânduri de lenjerie per pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (două pijamale per persoană şi două perechi de papuci de unică folosinţă), protecţia bagajelor oamenilor carantinaţi, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care aceşti oameni o înţeleg.

Autoritățile publice locale sau județene au obligația să asigure spații special amenajate pentru carantină pentru cazarea persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19, stabilite prin Ordin al MS. Identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Persoanelor aflate în carantină trebuie să li se asigure hrană şi apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor care aparţin unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Persoanele carantinate vor servi masa în cameră şi se vor folosi tacâmuri și veselă de unică folosință. Lenjeria, prosoapele, hainele persoanelor carantinate vor fi obligatoriu dezinfectate înainte să fie spălate.

Valoarea de 300 de lei a fost stabilită în urma unei analize a MS şi este formată din: 230 de lei pe zi per om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate. 70 de lei pe zi per om carantinat, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

Dacă cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autoritati, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor se vor ridica la maximum 50 de lei pe zi per om carantinat.

Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare oamenilor carantinaţi se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificative. Tratamentele primite de oamenii carantinaţi pentru afecţiuni preexistente se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, care atesta afecţiunea medicală pentru care au primit tratament.

Direcțiile de sănătate publică trebuie să asigure decontarea lunară a cheltuielilor aferente carantinei pe baza cererilor fundamentate ale autoritatile publice locale sau județene, însoțite de documentele justificative. Decontarea cheltuielilor se face după alocarea fondurilor de la Ministerul Sănătății, în termen de maximum cinci zile lucrătoare. trebuie să verifice organizarea evidenței nominale a persoanelor aflate în carantină, de către autoritatile publice locale sau judeţene, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

700 de posturi scoase la concurs, din sursă externă, în vederea încadrării ca poliţist de penitenciare

Vă informăm că 41 de unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor scot l…