Acasa Politică Viorica Dăncilă, desemnată de Iohannis pentru postul de prim-ministru, la propunerea PSD, a absolvit Forajul și deține și un apartament în Ploiești

Viorica Dăncilă, desemnată de Iohannis pentru postul de prim-ministru, la propunerea PSD, a absolvit Forajul și deține și un apartament în Ploiești

10 min read
0
0
115

Viorica Dăncilă, desemnată de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are 53 de ani, iar de nouă ani este europarlamentar. Ea este din Videle, a fost mai întâi profesoară şi este membru PSD din 1996, fiind, pe rând, preşedintele Organizaţiei de Femei PSD Videle, consilier local la Videle, consilier judeţean în Teleorman, preşedintele Organizaţiei de femei PSD Teleorman.

Europarlamentarul Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963, la Roşiorii de Vede, în judeţul Teleorman.

A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Universității Petrol-Gaze Ploieşti în 1988. În 2006, a absolvit un master în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Este specializată în Programarea şi managementul proiectelor, bazele economiei petroliere şi luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă – integrare europeană.

În perioada 1997-1998, ea a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 şi până în 2009, Dăncilă a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.

Ea este membră a PSD din 1996. În perioada 2004-2008 a fost preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi consilier local la Videle. Din 2005 şi până în 2009, a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membru în Consiliul Naţional al PSD. Între 2003 şi 2011, a fost preşedinte al PSD Videle.

La 21 ianuarie 2009, Viorica Dăncilă a ajuns europarlamentar după ce Titus Corlăţean şi Cătălin Nechifor au plecat din Parlamentului European pentru mandate în Parlamentul României. În Parlamentul European, ea a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi membru titular în Comisia pentru bugete şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Israel.

A fost aleasă europarlamentar pe listele PSD+PC în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. Este membră în Comisia de Agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, în Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi în Delegaţia la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana. Activează în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Viorica Dăncilă deţine, alături de soţul său, Cristinel Dăncilă, trei terenuri în judeţele Braşov şi Dolj, patru imobile, un autoturism Volkswagen Passat, fabricat în 2014, dar şi mai multe conturi în euro, dolari şi lei, potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2017.

Astfel, ea are două terenuri intravilane, unul de 544 mp în judeţul Braşov şi altul de 1.200 mp în comuna Giurgiţa, judeţul Dolj, şi un teren agricol de două hectare în comuna Giurgiţa, Dolj. Alături de soţul său, Dăncilă are şi două apartamente, unul de 100 de mp în Videle, Teleorman şi unul de 44 mp în Ploieşti, o casă de locuit de 140 mp în Giurgiţa, Dolj şi o casă de vacanţă în judeţul Braşov.

Dăncilă are 10 conturi care însumează peste 68.000 de euro, 17.000 de dolari şi peste 183.000 de lei, deschise în perioada 2007-2017. Pentru funcţia de europarlamentar, Viorica Dăncilă încasează anual 78.174 euro, în timp ce soţul ei are o indemnizaţie anuală de 436.162 lei, pentru funcţia managerială deţinută în OMV Petrom.

Viorica Dăncilă a făcut şi două donaţii substanţiale către PSD – una de 20.000 de lei, în perioada ianuarie-octombrie 2016, şi alta de 40.000 de lei, în mai 2014.

 În 1 februarie 2017, Viorică Dăncilă anunţa în Parlamentul European că în România au avut loc proteste violente. „Domnule preşedinte, în această seară şi chiar în acest moment au loc proteste în România, la care s-au produs violenţe în rândul forţelor de ordine, dar şi în rândul celor prezenţi la protest. S-a aruncat cu petarde şi pietre în forţele de ordine, cu dorinţa de a provoca autorităţile să producă victime. Acest lucru nu s-a produs, dar cred eu că acest lucru îi discreditează pe cei care au contribuit la aceste proteste, având aici în sală membri care susţin acest lucru. Mai mult, a apărut informaţia că Direcţia Naţională Anticorupţie, principalul organism de luptă împotrivă corupţiei, vrea să deschidă o investigaţie împotriva premierului, a membrilor Guvernului, a funcţionarilor civili din Ministerul Justiţiei care au participat la redactarea celor două acte normative. Acest lucru este de neînţeles şi de neacceptat într-un stat membru al Uniunii Europene. Cred că dezinformarea nu este mai importantă decât democraţia în Europa”, declara Viorica Dăncilă în PE.
 În 2 februarie 2017, ea susţinea OUG 13 de modificare a codurilor penale. Viorica Dăncilă a ţinut atunci un discurs în cadrul dezbaterii privind „Democraţia şi justiţia în România”, la care a participat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. „Domnule preşedinte, domnule comisar, Curtea Constituţională a constatat că unele prevederi ale Codului penal nu erau constituţionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat o Ordonanţa de urgenţă pentru a reglementa acest lucru. Acelaşi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Ciolos şi de Guvernul Boc. Guvernul preşedintelui Iohannis, Guvernul Ciolos, a operat 151 de modificări, realizate în secret fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu aţi spus şi atunci că România a făcut un pas înapoi?”, i se adresa Dăncilă lui Timmermans, care face parte din aceeaşi familie politică europeană, a socialiştilor.
Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Siret (Vicşani), pe lista proiectelor strategice de investiţii în parteneriat public-privat

Linia ferată de mare viteză Ploieşti – Siret (Vicşani) va fi trecută pe lista proiec…