Acasa Opinii VIRGILisME: Brambureala „catindaților” din Prahova a scârbit electoratul

VIRGILisME: Brambureala „catindaților” din Prahova a scârbit electoratul

10 min read
0
0
1,890

Peste 100 de primari s-au transferat de la PSD la PNL, în această campanie. Pe de altă parte, eventual tot pe partea asta, traseismul n-a funcționat într-o singură direcție, întrucât și PSD a luat câteva zeci de edili-șefi de la liberali. Nu mai contează doctrina demult, la noi. Primează interesul! Traseismul politic rămâne o boală gravă a politicii mioritice.

Oricum, situația este incomparabil mai stabilă decât în 2014, când guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care permitea aleșilor locali ca, timp de 45 de zile, să schimbe partidul, fără riscul pierderii mandatului.

Potrivit unui studiu Expert Forum, OUG 55/2014 a dus la migrarea, spre PSD și aliații săi la guvernare, a nu mai puțin de 552 de primari, din totalul de 3172, adică peste 17%.

Circa 80% din primarii migratori au plecat spre PSD. Tot în 2014, și-au schimbat culoarea politică și 4.607 consilieri locali, adică 13,8% din totalul consilierilor locali, și 184 consilieri județeni, adică 11,5% din total.

În Prahova, Partidul Social Democrat a făcut, în primă fază o alianță cu Partidul Puterii Umaniste, formațiunea varanului Voiculescu, condusă la nivel local de doamna Grațiela, cea care a fost mulți ani pe la mediu, dar care doar a mediat poluarea. Nu a mai ieșit pe străzi, ca în alți ani electorali, că-i sărea lumea în cap. E pe liste la consilierii locali și își face încălzirea pentru parlamentare. O mutare grațioasă, am putea spune, dacă ne gândim la un partid de vreo 0,05 procente.

Fiind de stânga, PSD și-a dat din start cu stângu-n dreptul. După ce Cristian Mihai Ganea a fost anunțat ca viitor candidat la Primăria Municipiului Ploiești, președintele filialei prahovene schimbă macazul și îl anunță pe Radu Oprea. Apare pe bannere tandemul Toader la Consiliul Județean, Oprea la Primăria Ploiești. Cert este că Orea nu avea notorietatea lui Ganea, pe plan local. Ganea s-a dus după fentă și a ajuns la Pro România, candidând totuși la Primărie. Astfel, apar bannere cu Ganea la Primărie și Mădălina Lupea la CJ. Văzând că PNL și USR plus restul au făcut noaptea nunții, atacând CJ cu un singur candidat, iar Pro România crescuse în sondaje ca Făt-Frumos după două zile de culturism, PSD dă la pace cu Pro, mergând pe liste comune. Iar se schimbă calimera: Tandemul Toader la CJ, Ganea la Primărie revine, iar Lupea intră pe locul doi la CJ. Să fie pace în lume! Oprea a răsuflat ușurat… Îi plăcea candidatura la Primărie precum pisicii castraveții.

Din toate aceste mezalianțe, PMP și ALDE au rămas cu buzele umflate. PMP nu a intrat în grațiile liberale, cum de altfel spera, dar nici ALDE nu a mai prins trenul pesedist. Două partide cu șanse mici de a obține peste 5%.

ALDE a căutat acul în carul cu fân, după cum se vede și în imaginea de mai sus, nu cred că l-a găsit. A luat startul greșit! A început cu tandemul Horia Toma la CJ și Emil Calotă la Primărie. Adică exact cei care se spurcau reciproc, în anul 2000, luptându-se pentru Primărie. După 20 de ani, deh, mai trece supărarea. Nu s-au bucurat prea mult împreună pe bannere, căci lui Toma i-a luat locul Cătălin Beciu.

La PNL, lucrurile erau clare, Andrei Volosevici la Primărie, Iulian Dumitrescu la CJ. Volo pleacă din pole position pentru că a rămas ca o legendă pentru mulți. Că „barem el a făcut!”. Normal, diferența era mare… Venea ca primar după un al doilea mandat al lui Calotă care, știind că nu va mai fi „în cărți”, s-a ocupat de preabinele familiei sale și mai deloc de primărie. Volo a flirtat cu ALDE, apoi a revenit la liberali. Dezavantajul ar fi că Adrian Dobre, actualul primar, este tot liberal și este considerat de ploieșteni cel mai slab primar care a fost vreodată în urbea lui nea Iancu. Volosevici i-a făcut campanie, acum este altă poveste. (În imaginea de mai sus, o copertă neinspirată dacă citim sus în stânga.)

Iulian Dumitrescu a devenit celebru în presa națională fiind considerat baron local de Călărași, după ce s-a jucat cu banii statului pe-acolo. Probabil, s-au terminat banii și a venit în Prahova. Ca să poată candida, primarul de sorginte liberală din Plopeni l-a luat în spațiu pe Dumitrescu și pe un coleg de al său din Călărași, ultimul pe lista consilierilor județeni. Într-un umil apartament de 41 mp, primarul, soția și cei doi călărășeni s-au simțit, cred, ca în povestea aia cu cei trei purceluși și lupul cel rău. Nu știm dacă Dumitrescu a fost văzut ducând gunoiul, cert este că mutația de senzație a apărut în presă. Culmea este că la ce bani a făcut Dumitrescu prin Călărași ar fi putut să-și ia o căsuță, o… apartament. Dar a făcut economie… Dacă nu câștigă???

Virgil Rădulescu

P.S.: Acest material poate fi considerat un pamflet, doar de cei care, încă, mai gândesc. Orice asemănare cu personaje rupte de realitate nu este deloc întâmplătoare!

Load More Related Articles
Load More By Redactia
  • VIRGILisME: Complexul lui Oedip

    Mai deunăzi, aveam o discuție cu niște prieteni despre micile capcane ale limbii române. C…
  • Tsunami și Covidul

    În 2004, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, Indonezia a …
  • 2020 – An de grații electorale

    În anii post-carnagiului din decembrie ’89, adică de vreo trei decenii, ne-am bucurat de d…
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Înnoirea parcului auto și dezvoltarea infrastructurii, printre principalele obiective ale directorului adjunct al TCE Ploiești, Raul Petrescu

După cum știți, Raul Petrescu ocupă postul de director adjunct al Societății Transport Căl…