Acasa Cultură Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Ploiești

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Ploiești

4 min read
0
0
319

”Moda este un lucru complicat, complex și complet, o artă chiar, care făcută cu pasiune, seamănă cu un fulg legănat în vânt sau ca atunci când scrii o scrisoare de dragoste” (Iraida Florea)

În organizarea Centrului Județean de Cultură Prahova,  a avut loc, în Sala Coloanelor din Palatul Culturii Ploiești, vernisajul expoziției dedicate Zilei Universale a Iei – Proiectul ,,Valori de patrimoniu” din cadrul programului ,,Un patrimoniu pentru viitor”.

Ziua Universală a Iei, sărbătorită începând cu anul 2013, celebrează piesa principală a costumului popular românesc, în reprezentarea sa feminină, întrucât termenul „ie” este atribuit, exclusiv, cămășii populare purtate de femei.

Acest costum tradițional românesc este confecționat și cusut de mână de către femei, fiecare piesă expusă fiind unică prin simbolistica cusută sau țesută.

În cadrul acestui acestui eveniment – onorat cu prezența dnei Ludmila Sfîrloagă- vicepreședinte al CJ Prahova –  numerosul public ploieștean a urmărit, cu interes, un concept expozițional inedit, realizat  de Centrul Județean de Cultură Prahova (manager Anișoara Ștefănucă), împreună cu Iraida Florea, artist liber profesionist din Câmpina, a cărei îndelungată carieră in lumea modei internaționale a susținut efortul său continuu de a-și urma visul și a crea astfel ”darururi estetice”.

De menționat faptul că Iraida este de profesie economist, absolventă a Facultății REI-Universitatea Româno-Americană, cu ulterioare studii în jurnalism, modă, terapie prin artă și couching.

Proiectul său de suflet – căruia și-a dedicat o mare parte din timp – se numeste ”Hyberborean Folklore”, creat in anul 2016, la reîntoarcerea pe meleagurile sale natale și din pasiune pentru frumos, autentic și identitate ancestrală.

Calitățile sale artistice au fost remarcate inclusiv la nivel internațional, domnia sa bucurându-se de apreciere artistică internațională, domnia sa obținând, în anul 2015, Premiul pentru cel mai bun Spectacol Teatral de Modă la SFW – Săptămâna Modei Shanghai 2015 –  nominalizare repetată la Săptămâna Modei Couture Shanghai 2015.

Actuala expozitie de la Ploiești urmăreste valorificarea și promovarea portului popular românesc autentic, punând totodată în scenă și o conceptualizare personalizată a costumului tradițional, printr-un proces creativ complex, în cadrul căruia sunt „dăltuite” ținute vestimentare unice, în stilul specific HYPERBOREAN FOLKLORE.

Ioan POPESCU

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…